ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NEWSBOMB.GR

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σκάνδαλο μεγατόνων: Δώρο στον «Mr. Yabanaki» το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Δώρο στον «Mr. Yabanaki» το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Δώρο στον «Mr. Yabanaki» το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Στο φως οι σκοτεινές μεθοδεύσεις της Γενικής Διευθύντριας της ΕΤΑΔ Αγγέλας Μιχαλοπούλου

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων αποτελεί η ανάθεση της διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στη σύμπραξη των επιχειρηματιών Αλέξη Βλαβιανού (VLAVIANOS GROUP-VARKIZA RESORT) και Γιάννη Μωράκη, (JKM GROUP). Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει μεθοδεύσεις που ακολούθησε η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, της οποίας προΐσταται η Δρ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, ώστε να ευνοήσει τους επιχειρηματίες Μωράκη και Βλαβιανό - γνωστό και ως «Mr. Yabanaki» - και να τους δώσει ειδικά «προνόμια» από την πίσω πόρτα, αφενός σε βάρος των συμφερόντων της ΕΤΑΔ, αφετέρου καταστρατηγώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΤΑΔ, με την ανοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου Στέφανου Βλαστού, δρομολόγησαν μέχρι και καρατομήσεις στελεχών που αντιτάχθηκαν στο σχέδιο «αρπαγής» του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και κατήγγειλαν συγκρούσεις συμφερόντων και διαφθορά. Αν και ήδη έχουν υπάρξει ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τον προκλητικά αδιαφανή και «πελατειακό» τρόπο με τον οποίο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου κάνει αναθέσεις και ανανεώσεις συμβάσεων ακινήτων του Δημοσίου, πλέον το σκάνδαλο παίρνει και το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οι χώροι φιλέτα

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 έως 2.260 μέτρων και διαθέτει 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, με όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Μετά και από τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων και την ενοποίηση των εγκαταστάσεων Κελαριών – Φτερόλακας, αποτελεί και το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Η ΕΤΑΔ, τα τελευταία οκτώ χρόνια, προχώρησε μέσω πόρων του ΕΣΠΑ στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση τόσο των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όσο και των υπολοίπων υποδομών του. Η αναβάθμιση αυτή και η συνολική ανακαίνιση του κέντρου έχουν ειδική σημασία, καθώς σε αυτό λειτουργούν καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, καταστήματα ενοικίασης, συντήρησης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης σκι, κατάστημα αναμνηστικών ειδών και κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard. Για όλες αυτές τις δραστηριότητες η ΕΤΑΔ λαμβάνει μισθώματα.

Τα πλέον υπολογίσιμα έσοδα προέρχονται από τις δραστηριότητες εστίασης και ενοικίασης εξοπλισμού εντός του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού. Εάν αυτές δεν υπήρχαν τότε η λειτουργία του κέντρου θα ήταν αμιγώς ζημιογόνα. Δεν είναι τυχαίο πως οι χώροι εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, στις θέσεις Κελάρια, Φτερόλακα και Βάκχο, είναι τα «φιλέτα» που προσελκύουν την προσοχή των επενδυτών. Αυτοί οι χώροι αναβαθμίστηκαν την τελευταία τριετία με σημαντικές δαπάνες εκ μέρους της ΕΤΑΔ, κάτι που θα περίμενε κανείς πως θα αύξανε το μίσθωμα που θα έπρεπε να καταβάλει ο επενδυτής που θα ενοικίαζε τους χώρους αυτούς.

Αλλά όχι μόνον δεν έγινε αυτό, αλλά αντιθέτως η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ μεθόδευσε σε τρία στάδια την παραχώρηση των χώρων εστίασης σε Κελάρια, Φτερόλακα και Βάκχο, ώστε να πάνε όλοι στους επιχειρηματίες Βλαβιανό και Μωράκη και μάλιστα με χαμηλότερο τίμημα από το αρχικά προτεινόμενο. Παράλληλα, για να ικανοποιηθούν τα σχέδια και οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων επιχειρηματιών «βαφτίσθηκε» ως χώρος εστίασης , ένας μη διαμορφωμένος χώρος στο σαλέ των Κελαριών. Αυτό έγινε εκ των υστέρων και χωρίς να το γνωρίζουν οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που εξ αρχής συμμετείχαν στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.

Η μεθόδευση της «αρπαγής»

Σχηματικά, η «αρπαγή» των προσοδοφόρων δραστηριοτήτων εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από τους Βλαβιανό και Μωράκη , με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ έγινε ως εξής:

Αρχικά βγήκε η προκήρυξη για την οκταετή εκμίσθωση του σαλέ των Κελαριών. Το ετήσιο τίμημα είχε οριστεί στα 125.000 ευρώ το χρόνο , αλλά οι υπηρεσίες έπεισαν το ΔΣ της ΕΤΑΔ πως ήταν υψηλό και έπρεπε να μειωθεί στα 105.400 ευρώ. Η αλλαγή αυτή έγινε δεκτή. Οι Βλαβιανός- Μωράκης «προσφέρθηκαν» να πληρώσουν το μειωμένο ετήσιο μίσθωμα και έτσι εξασφάλισαν το σαλέ των Κελαριών

Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ προχώρησε σε μια διπλή μεθόδευση. Αφενός, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται την απευθείας ανάθεση του σαλέ του Φτερόλακα και του αναψυκτήριου του Βάκχου με τους Βλαβιανό και Μωράκη, αφετέρου δρομολόγησε την εκχώρηση ενός ανεξάρτητου χώρου στο δεύτερο όροφο του σαλέ των Κελαριών, για να διαμορφωθεί σε χώρο εστίασης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αρχικά οι προδιαγραφές για κάτι τέτοιο. Γιατί έχει αυτό σημασία; Διότι εάν οι επενδυτές που μετείχαν αρχικά στο διαγωνισμό για το σαλέ των Κελαριών γνώριζαν πως θα μπορούσαν να έχουν και έναν άλλο μεγαλύτερο χώρο για να αναπτύξουν δραστηριότητες εστίασης θα προσέφεραν περισσότερα χρήματα. Τελικά, με ένα πρόσθετο τίμημα ύψους 6.000 ευρώ το χρόνο οι Βλαβιανός και Μωράκης εξασφάλισαν και το χώρο αυτό, ο οποίος επαναλαμβάνεται πως δεν έχει σχεδιαστεί και δεν προοριζόταν ως χώρος εστίασης.

Τα «δώρα» για τους δύο επιχειρηματίες δεν σταματούν εδώ. Η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ , της οποίας προΐσταται η Δρ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, ευνόησε πρόσθετα τους Βλαβιανό και Μωράκη, διαπραγματευόμενη απευθείας μαζί τους για τους χώρους εστίασης του σαλέ του Φτερόλακα και του αναψυκτήριου του Βάκχου. Καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας συμφώνησε - άγνωστο με ποια κριτήρια- να ενοικιάσει και τους δύο χώρους έναντι 50.000 ευρώ το χρόνο, με το τίμημα για το πρώτο έτος της σύμβασης να είναι 42.500 ευρώ.

Με απλά λόγια, έναντι συνολικού ετήσιου τιμήματος 161.400 ευρώ οι Βλαβιανός και Μωράκης, με τις ευλογίες Μιχαλοπούλου, εξασφάλισαν όλους τους χωροθετημένους -και μη - χώρους εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού!

Έκπτωση 56%

Αλλά η εύνοια της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ προς τους Βλαβιανό και Μωράκη δεν εξαντλήθηκε στους χώρους εστίασης. Με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, τους δόθηκε προτεραιότητα και για την οκταετή εκμίσθωση χώρων, συνολικής επιφάνειας 327 τ.μ., στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των Κελαριών, προκειμένου να λειτουργήσουν κατάστημα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού.

Η τιμή εκκίνησης για τον χώρο των 327 τ.μ. αποφασίσθηκε να ανέλθει στα 45.000 ευρώ ετησίως και οι προσφορές κατατέθηκαν στις 5 Νοεμβρίου. Κατά τους γνωρίζοντες, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, καθώς το τίμημα αυτό είναι 56% χαμηλότερο από το ετήσιο μίσθωμα που ήδη καταβάλει στην ΕΤΑΔ το άλλο κατάστημα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού που βρίσκεται στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Μάλιστα, η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο χώρο είχε οριστεί στα 75.000 ευρώ και τελικά μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας ανήλθε στα 104.000 ευρώ!

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη που ευνοεί τους Βλαβιανό και Μωράκη, για το κατάστημα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού των Κελαριών το μίσθωμα της πρώτης χιονοδρομικής περιόδου, θα είναι αυτό που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, απομειωμένο κατά 55,5%, ενώ το μίσθωμα της 2ης χιονοδρομικής περιόδου, θα είναι το μίσθωμα που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς την απομείωση κατά 55,5%. Κάτι εξίσου σημαντικό , είναι πως οι Βλαβιανός και Μωράκης μπόρεσαν να υποβάλουν προσφορά στο διαγωνισμό αυτό, καθώς δεν τέθηκαν προϋποθέσεις ύπαρξης παρελθούσας εμπειρίας στην ενοικίαση χιονοδρομικού εξοπλισμού.

Εκδιώξεις και εκφοβισμός

Η μεθόδευση της πολυετούς εκμίσθωσης των χώρων «φιλέτων» του Χιονοδρομικού Κέντρου προς τους Βλαβιανό και Μωράκη, συνοδεύθηκε με πολλά έξοδα για την προσαρμογή των χώρων εκ μέρους της ΕΤΑΔ, έξοδα που προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων στο κέντρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Για να δικαιολογήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στις προσφάτως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ εισηγήθηκε τη σύσταση μιας Επιτροπής Βελτίωσης Χιονοδρομικών Κέντρων.

Η επιτροπή αυτή, στην οποία φέρονται να μετέχουν στελέχη του κύκλου της Δρ. Μιχαλοπούλου, εμφανίσθηκε στον Παρνασσό και άρχισε να ζητά να γίνουν σημαντικές δαπάνες και προμήθειες εκτός κανονισμού και συμβατικών υποχρεώσεων. Οι δαπάνες αυτές φέρεται να θορύβησαν τον Νικόλαο Χονδρό, τον πρώην προϊστάμενο του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, ο οποίος μετέφερε τους προβληματισμούς του στη Διοίκηση της ΕΤΑΔ. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει η άμεση καρατόμηση του! Η εξέλιξη αυτή σόκαρε το προσωπικό του χιονοδρομικού, το οποίο προ ημερών κατήλθε από την Αράχωβα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΑΔ και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι χειρισμοί της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ υπέρ των Βλαβιανού και Μωράκη έχουν οδηγήσει σε μεγάλη τρύπα το «business plan» του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Δεν είναι τυχαίο πως στις 13 Οκτωβρίου στο ΔΣ της ΕΤΑΔ επικράτησε αναστάτωση, καθώς κατατέθηκε προς έγκριση σχέδιο λειτουργίας για το 2022 που προβλέπει πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού θα καταγράψει το επόμενο έτος ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ! Η Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων υποστήριξε πως το ζημιογόνο αποτέλεσμα οφείλεται σε επενδυτικές δαπάνες και ανελαστικά κόστη. Η επιχειρηματολογία όμως δεν έπεισε το ΔΣ της ΕΤΑΔ, το οποίο ζήτησε αναθεώρηση του «business plan», ειδικά ως προς το σκέλος των εσόδων.

Παραδόξως, το ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Χιονοδρομικού Κέντρου για το επόμενο έτος, δεν έχει εμποδίσει την Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ να συνεχίζει να κάνει αδικαιολόγητες δαπάνες (συμβάσεις, προσλήψεις συμβούλων, κ.α.).

Προ τριών εβδομάδων 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εξηγήσεις για τον προκλητικά αδιαφανή και «πελατειακό» τρόπο με τον ποιο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ο περίεργος ρόλος της Επιτροπής Βελτίωσης Χιονοδρομικών Κέντρων, η οποία δεν προβλέπεται πουθενά στο οργανόγραμμα της ΕΤΑΔ.

Η σχετική ερώτηση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αν και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μετρά ήδη δύο χαμένες σεζόν, αφού η ΕΤΑΔ αδιαφόρησε για τη συμμετοχή του στην επαναλειτουργία της αγωνιστικής χιονοδρομίας το 2020, τώρα το φορτώνει με γενναιόδωρες συμβάσεις για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» από εταιρείες άσχετες με το αντικείμενο και από «ημέτερους» που στο παρελθόν έχουν υπάρξει εργολάβοι και προμηθευτές του… Η τοπική κοινωνία περιμένει με αγωνία την επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, ενώ η ΕΤΑΔ συνεχίζει να το απαξιώνει και να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για το προκλητικό βόλεμα των εκλεκτών της!»

Δεν γνωρίζουμε το σε ποιο βαθμό οι πολιτικές αντιδράσεις θα ανατρέψουν τα σχέδια εκείνων που λυμαίνονται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Αυτό, πάντως, που είναι εμφανές από τις μεθοδεύσεις των υπηρεσιών της ΕΤΑΔ είναι πως όλες οι κερδοφόρες δραστηριότητες του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού θα πάνε στην τσέπη του « Mr. Yabanaki» και όλες οι ζημιογόνες χρήσεις θα μείνουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Τα σκάνδαλα της Δρ. Μιχαλοπούλου, της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, δεν σταματούν εδώ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ενώ η σύμβαση του «Yabanaki» στην παραλία της Βάρκιζας έχει λήξει από το 2017 και ενώ ενδιάμεσα είχε υπάρξει επωφελής πρόταση από μεγάλο επιχειρηματία προς την ΕΤΑΔ για την ανάληψη της διαχείρισης της παραλίας, η κ. Μιχαλοπούλου καθυστέρησε τις διαδικασίες, ώστε να υπάρξει φωτογραφικός (;) διαγωνισμός που θα ευνοεί ξανά το δίδυμο Αλέξη Βλαβιανού και Γιάννη Μωράκη.

Τέλος, πληροφορούμαστε ότι το ίδιο «επιχειρησιακό κέντρο» της ΕΤΑΔ ετοιμάζει και πολυετή επέκταση άλλης παραχώρησης για γνωστό κατάστημα της Βουλιαγμένης. Σε κάθε περίπτωση η δημοσιογραφική έρευνα του Newsbomb.gr συνεχίζεται και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αναφερθούμε αναλυτικά και στο προαναφερθέν σκάνδαλο του «Yabanaki».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.