ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

«Ελντοράντο» όσων χειραγωγούν πολιτικές εκστρατείες με υπερσύγχρονα λογισμικά η Ελλάδα

«Ελντοράντο» όσων χειραγωγούν πολιτικές εκστρατείες με υπερσύγχρονα λογισμικά η Ελλάδα

Μετά την αποκάλυψη του Newsbomb.gr για τη δραστηριοποίηση της ρουμανικής εταιρείας  πολιτικής επικοινωνίας Majoritas στην Ελλάδα και τη συνεργασία της με τη Νέα Δημοκρατία ήδη προ του 2019 και μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν για το πως ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα χρησιμοποιούνται για πολιτικές καμπάνιες από το κυβερνών κόμμα, νέες αποκαλύψεις διεθνών Μέσων Ενημέρωσης έρχονται να καταδείξουν πως η Ελλάδα έχει καταστεί Ελντοράντο όσων χειραγωγούν πολιτικές εκστρατείες μέσω social media και fake news.

Κοινή έρευνα δημοσιογράφων των The Guardian, Radio France, Haaretz, TheMarker, Der Spiegel, Die Zeit, Le Monde, El País, της διεθνούς οργάνωσης ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP, και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε τη δράση της «Ομάδας Χόρχε» (Team Jorge), μιας ομάδας πρώην στελεχών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που με βιτρίνα την εταιρεία Demoman International LTD έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές ανά τον κόσμο, σε όλη την Αφρική, τη νότια και κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω χάκιγνκ, δολιοφθορών και αυτοματοποιημένης παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο «εγκέφαλος» της «Ομάδας Χόρχε» είναι ο Ισραηλινός Ταλ Χανάν, πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Τα ντοκουμέντα που απεκάλυψαν οι δημοσιογράφοι δείχνουν με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας των στρατηγικών παραπληροφόρησης της «Ομάδας Χόρχε», η οποία προσφέρει κρυφή ανάμειξη σε εκλογές με εγγύηση ότι δεν αφήνει ίχνη.

Ο 50χρονος Ταλ Χανάν ανέφερε στους δημοσιογράφους που παρουσιάσθηκαν ως πελάτες, ότι οι υπηρεσίες του ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της «Ομάδας Χόρχε» είναι το εξελιγμένο λογισμικό Advanced Impact Media Solutions (AIMS) το οποίο ελέγχει ένα τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ σε Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Telegram, Gmail και YouTube.

Σε κρυφά βιντεοσκοπημένες συναντήσεις ο Χανάν και οι συνεργάτες του μίλησαν στους δημοσιογράφους που τους πλησίασαν ως υποψήφιοι πελάτες, για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, χακάροντας, μεταξύ άλλων, λογαριασμούς Gmail και Telegram. Υπερηφανεύονταν δε για την «φύτευση» υλικού fake news σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό bot AIMS.

Εμπλοκή και στην Ελλάδα;

Ο 50χρονος Ταλ Χανάν μιλώντας στους δημοσιογράφους ισχυρίστηκε: «Τώρα εμπλεκόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… [Ολοκληρώσαμε] 33 προεδρικές εκστρατείες, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Έρευνα ανοικτών πηγών στην οποία προχώρησε το Newsbomb.gr καταδεικνύει πως Ισραηλινοί που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα από το 2018 και εμφανίζονται ως διαμεσολαβητές σε διάφορα projects (μεταξύ των οποίων και projects φαρμακευτικής κάνναβης, ξενοδοχείων και αμυντικού εξοπλισμού) εμφανίζονται να συνδέονται τόσο με τον Ταλ Χανάν όσο και τον Μάσυ Μειντάν, μια γνωστή προσωπικότητα στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορίας στο Ισραήλ που σχετίζεται με τον Χανάν και ο ρόλος του οποίου αναδείχθηκε από τους ερευνητές δημοσιογράφους.

O Guardian υποστηρίζει σε δημοσίευμά του πως έχει εντοπίσει τη δραστηριότητα της «Ομάδας Χόρχε» στο διαδίκτυο και την εμπλοκή του λογισμικού της σε «εμπορικές διαφορές» σε περίπου 20 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, ο Παναμάς, η Σενεγάλη, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα Αραβικά Εμιράτα, η Ζιμπάμπουε, η Λευκορωσία και το Εκουαδόρ.

Η αναφορά αυτή δείχνει πως η «Ομάδα Χόρχε» πιθανότατα να παρέχει ευρύτερες υπηρεσίες διασποράς fake news και διαδικτυακής παρακολούθησης στην Ελλάδα, δηλαδή υπηρεσίες που δεν αφορούν μόνον πολιτικά κόμματα και πρόσωπα.

Σοφότεροι θα γίνουμε όταν η Meta, η ιδιοκτήτρια του Facebook, αποκαλύψει τα στοιχεία για τα ρομπότ που συνδέονται με την AIMS την πλατφόρμα της «Ομάδας Χόρχε», τα οποία απενεργοποίησε από την πλατφόρμα της. Εάν εντοπισθούν ψεύτικοι λογαριασμοί που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες τότε θα γνωρίζουμε και τον πελάτη της ισραηλινής εταιρείας.

Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να αποσαφηνίσουν τη δραστηριότητα της «Ομάδας Χόρχε» στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τους ελέγχους που έκανε η κυβέρνηση για το Predator και την υπόθεση Majoritas, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε η Νέα Δημοκρατία στις αποκαλύψεις του Newsbomb.gr για την Majoritas. «Επί της ουσίας, πολλές εταιρείες και οργανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας προσφέρθηκαν εθελοντικά κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο να συνεισφέρουν με ιδέες και πιθανές δράσεις, που προφανώς καμία σχέση δεν έχουν με στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες».

Εάν λοιπόν και στην περίπτωση της δράσης «Ομάδας Χόρχε» στην Ελλάδα προκύψει ακόμη μια συνεργασία της ΝΔ σε «εθελοντική βάση», όπως εκείνη με τις εταιρείες επικοινωνίας Majoritas και Kondiment του Ρουμάνου Lucian Despoiu, δεν θα εκπλαγεί κανείς…