ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Άδωνις, τα «μαϊμού» πτυχία και οι κομματικοί διορισμοί

Ο Άδωνις, τα «μαϊμού» πτυχία και οι κομματικοί διορισμοί

«Τα πτυχία όλων των υπό διορισμό έχουν ελεγχθεί» ισχυριζόταν πριν από μερικού μήνες ο κ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός που επικαλείται πιο συχνά από όλους την τήρηση του νόμου και όταν καταφέρεται εναντίον αυτών οι οποίοι αντιστέκονται στις ισοπεδωτικές για δικαιώματα και κοινωνικές παροχές μνημονιακές πολιτικές, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι εκείνος που έχει υποπέσει σε σοβαρές διοικητικές παρατυπίες δια παραλείψεων.

Με τις τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων πριν από μερικούς μήνες, πολλά είχαν γραφτεί για «γαλάζιους» διορισμούς, κομματικά ρουσφέτια, τακτοποίηση στελεχών της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος κ.α. Την ευθύνη της επιλογής των προσώπων και των διορισμών είχε φυσικά ο υπουργός Υγείας.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες έστω τυπικές υποχρεώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς διορισμένοι διοικητές φέρονται να μην κατέχουν πτυχίο.

Στην περίπτωση δε, που ήρθε τις προηγούμενες ημέρες στο φως της δημοσιότητας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γ.Ν «Έλενα Βενιζέλου-Αλεξάνδρα», είχε υποβάλει στο υπουργείο Υγείας πλαστό Τίτλο Σπουδών («οικονομολόγου» από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Η εν λόγω κυρία απολύθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Όπως καταγγέλλει η Εταιρεία Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας (ΕΜΥΥ), η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Διατυπώνονται μάλιστα ισχυρισμοί ότι σήμερα, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ υπηρετούν «τουλάχιστον 5-6» διοικητές χωρίς πτυχίο. «Άλλη έγκυρη πληροφορία αφορά συγκεκριμένο νοσοκομείο της Αττικής (1η ΥΠΕ), στο οποίο υπηρετεί διοικητής που ουδέποτε εμφάνισε το πτυχίο, που ισχυρίζεται προφορικά ότι κατέχει! Είναι αλήθεια; Αν ναι, ποιος τον καλύπτει και γιατί;» τονίζει η ΕΜΥΥ.

Για αρκετές περιπτώσεις, συνεχίζει η ΕΜΥΥ, εκκρεμούν «δύσοσμοι φάκελοι στο ΣΕΥΥΠ (επιθεωρητές Υγείας) και στις εισαγγελίες». Και το ερώτημα που θέτει είναι «πού οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση έκδοσης Πορισμάτων και Κλητηρίων Θεσπισμάτων;».

Ο τιμητής της νομιμότητας κ. Γεωργιάδης, τον περασμένο Οκτώβριο στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας της ΕΜΥΥ, τόνιζε κατηγορηματικά ότι «τα πτυχία όλων των υπό διορισμό έχουν ελεγχθεί». Σήμερα όμως οφείλει να διευκρινίσει εάν εξαπατήθηκε ή αν γνώριζε την αναλήθεια της δημόσιας αυτής διαβεβαίωσης.

Όσο για την αναπληρώτρια διοικήτρια με το πλαστό πτυχίο, ο υπουργός Υγείας οφείλει να διευκρινίσει εάν παρέπεμψε την υπόθεση στην Εισαγγελία για διάπραξη «βαρύτατων ποινικών αδικημάτων», καθώς «ενδεχόμενη απραξία του αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Επίσης, από τον κ. Γεωργιάδη ζητείται να διευκρινίσει εάν αναζήτησε τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» στην αναπληρώτρια διοικήτρια υπό μορφή μισθών, καθώς «ενδεχόμενη απραξία του ισοδυναμεί με συνενοχή του», τονίζει η ΕΜΥΥ.

Δεν έχουν περάσει μάλιστα πολλές μέρες, από την αποκάλυψη του newsbomb.gr για τα παιχνίδια «ημετέρων» στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα-Κυριακού και την καταγγελλόμενη ως παραγκώνιση σημαντικών επιστημόνων από κομματικά στελέχη, γεγονός που προκαλεί σχόλια ότι στο υπουργείο Υγείας η «χρησιμοποίηση ρουσφετολογικών διορισμών κομματικών νεολαίων ή συνταξιούχων, υπουργικών συγγενών» υπερισχύει της αξιοποίησης κάποιων εκ των εκατοντάδων εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ή των έντιμων νοσοκομειακών στελεχών, που έχουν παροπλιστεί, όπως αναφέρει και η ΕΜΥΥ.

Όταν τη διοίκηση στα δημόσια νοσοκομεία ασκούν άνθρωποι φερόμενοι ως «δεμένοι» με ρουσφετολογικούς μηχανισμούς, πώς θα πατήσουν πόδι και στις μνημονιακές οδηγίες του κ. Γεωργιάδη, που οδηγούν κατά πολλούς στην κατάρρευση της λειτουργίας των νοσοκομείων;

Μάλλον δεν θα το κάνουν... Το ζήτημα είναι μείζον, διότι χρειαζόμαστε σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα ανθρώπους καταρτισμένους αφενός, ανεξάρτητους αφετέρου, όπως και σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Είναι ζήτημα ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Η σταύρωση της Υγείας των Ελλήνων

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία

Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;

Γιούνκερ: «Λάθος» οι μεγάλες περικοπές στο ελληνικό σύστημα υγείας

Στην… υγεία των ξένων συμφερόντων!

Ο ανίκανος Γιάνναρης και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας

Τα ανεξίτηλα σημάδια της κρίσης: Αύξηση 70% στις αυτοκτονίες