ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκάλυψη της Haberturk: Η Τουρκία σχεδίαζε στρατιωτική εμπλοκή με το Ισραήλ

Αποκάλυψη της Haberturk: Η Τουρκία σχεδίαζε στρατιωτική εμπλοκή με το Ισραήλ

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη που δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο ότι τούρκοι στρατιωτικοί σχεδίαζαν στρατιωτική εμπλοκή με το Ισραήλ αμέσως μετά τη διεξαγωγή της ισραηλινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στο καράβι Mavi Marmara, που πήγαινε προς τη Γάζα.

Γίνεται λόγος για μυστική συνάντηση ανωτάτων τούρκων αξιωματούχων στις 31 Μαΐου 2010, όπου μάλιστα συζητήθηκε σχέδιο για σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το δημοσίευμα βασίζεται κυρίως σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Habertrurk σύμφωνα με το οποίο η μυστική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 7.30 το πρωί της 31ης Μαΐου με τη συμμετοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίντς, του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ, του αντιναυάρχου Νουσρέτ Γκινέρ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η απουσία ωστόσο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν, του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ιλκέρ Μασμπούγκ και του αρχηγού Ναυτικού Ουγκούρ Γιγκίτ οφειλόταν στο γεγονός ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα κατά τη διάρκεια της μυστικής αυτής σύσκεψης ο αντιναύαρχος Γκινέρ πρότεινε να αποσταλούν τουρκικά πολεμικά πλοία για συνοδεία του Mavi Marmara και η κυβέρνηση ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ήταν έτοιμο το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει μία τέτοια επιχείρηση, που εάν όντως πραγματοποιείτο σήμαινε αυτομάτως στρατιωτική εμπλοκή με το Ισραήλ.

Ο Γκινέρ επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό ναυτικό ήταν μεν έτοιμο να αποστείλει πολεμικά πλοία, αλλά, όπως επεσήμανε η συγκεκριμένη ενέργεια μπορούσε να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο με το Ισραήλ και ότι το τουρκικό ναυτικό θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια εμπλοκής. Με το φόβο όμως της γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης με το Ισραήλ και με δεδομένη την οργή που θα είχαν οι ΗΠΑ στην εμπλοκή αυτή, η τουρκική κυβέρνηση γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα συνοδείας του Mavi Marmara με τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πάντως, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε στο παρελθόν αρκετές αστοχίες. Ουδείς βεβαίως ξεχνά ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Ιούλιος 1974), τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βύθισαν ένα τουρκικό αντιτορπιλικό που κατευθυνόταν προς την Κύπρο για να πάρει μέρος στην εισβολή του Αττίλα, γιατί οι τούρκοι πιλότοι το πέρασαν για... ελληνικό.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Τούρκικο μαχητικό «CΝ-235» παραβίασε τον εναέριο χώρο

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων