ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκλειστικό: Στον «αέρα» οι έλεγχοι των τροφίμων!

Αποκλειστικό: Στον «αέρα» οι έλεγχοι των τροφίμων!

Σε καιρούς μνημονίων, δεν είναι και το πλέον «ανώδυνο» να είσαι υπάλληλος του ΕΦΕΤ -εκτός κι αν είσαι μετακλητός σε πολιτικό κόμμα - να θες να κάνεις σωστά την δουλειά σου και να εξασφαλίζεις στους καταναλωτές ότι αυτό που φτάνει στο πιάτο τους, δεν είναι επικίνδυνο!

ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ - ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΦΕΤ - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι έλεγχοι στα τρόφιμα έχουν ενταθεί -ειδικά μετά το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας - στη χώρα μας, το ρολόϊ γυρνά προς τα πίσω, παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των πολιτικών παραγόντων.

Θυμίζουμε ότι όπως αποδείχθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνών, η χώρα μας ήταν η δεύτερη κατά σειρά χώρα της ΕΕ μετά από την Γαλλία στην κατανάλωση αλογίσιου κρέατος που προσφέρονταν στον καταναλωτή ως βοδινό!

Ενώ θα περίμενε κάποιος από τότε να έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι και τα πρόστιμα να είναι όχι μόνον αυστηρά αλλά και πιο αποτελεσματικά -ειδικά προς το συμφέρον των καταναλωτών - όπως περιγράφουν υπάλληλοι του ΕΦΕΤ στο Newsbomb «ακόμη δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα επίσημου ελέγχου για το 2016!»

Δεν είναι μόνον αυτό.

Ο συντονισμός των ελέγχων μεταξύ των διαφόρων φορέων, περιγράφεται τουλάχιστον... «ασυντόνιστος» με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ελέγχους.

Εξηγούν εργαζόμενοι: «Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής για τα Τρόφιμα. Με το Ν4235/2014, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ορίστηκε ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για τα τρόφιμα, αρμοδιότητα την οποία είχε ο ΕΦΕΤ. Φυσικά στην πράξη, το υπουργείο δεν ασκεί αυτή την αρμοδιότητα ούτε και την εκχωρεί στον ΕΦΕΤ. Με τον ίδιο νόμο καθορίζεται ενιαίο κυρωτικό σύστημα για όλες τις αρχές ελέγχου (Καλλικρατικές Περιφέρειες, Υπουργείο, ΕΦΕΤ). Όλο το 2014 δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ γιατί δεν είχαν εκδοθεί τα εφαρμοστικά μέτρα. Από τον Δεκέμβριο του 2014, πρόστιμα επιβάλλει μόνον ο ΕΦΕΤ».

-Γνωρίζει ο ΕΦΕΤ τι πρόστιμα επιβάλλονται;

«Δεν ξέρουμε τι πρόστιμα επιβάλλουν, αν επιβάλλουν οι Περιφέρειες, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει συντονισμός. Υπάρχει πρόβλημα με την επιβολή προστίμων μέχρι 6.000 ευρώ. Με τον παραπάνω νόμο, πρόστιμα κάτω των 6.000 ευρώ επιβάλλονται από δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι δύσκολο οι αιρετοί να επιβάλλουν πρόστιμα».

Όπως μας αποκαλύπτουν: «Από το 2013 δεν υπάρχει δημοσιοποίηση των προστίμων που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ»!

Υπάρχει ακόμα πολυνομία σχετικά με τους ελέγχους από διαφορετικές αρχές. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα από αυτά που προβλέπονται σε σχέση με τις παραβάσεις στο Ν3245/14. Γενικά οι έλεγχοι ασκούνται χωρίς ενιαίο εθνικό σχέδιο και προγραμματισμό επίσημου ελέγχου.

«Το πρόβλημα είναι η πολυδιάσπαση της νομοθεσίας και όχι η ύπαρξη πολλών ελεγκτικών μηχανισμών», μας λένε υπάλληλοι του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Και σε όλα αυτά, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά στην υποστελέχωση του ΕΦΕΤ. Τι σημαίνει αυτό;

«Γίνονται μόνον δειγματοληπτικοί έλεγχοι», υποστηρίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους!

Κατά τα υπόλοιπα, νωπές ακόμη οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον ΕΦΕΤ τον περασμένο Ιούνιο, δήλωνε: «Ενοποιούμε τους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, με σημείο αναφοράς, Κεντρική Αρχή Ελέγχου τον ΕΦΕΤ»!!!

Για επίλογο δύο... αλήθειες που κυκλοφορούν ως «ανέκδοτα» στα γραφεία του ΕΦΕΤ:

Οι υπερωρίες του μετακλητού υπαλλήλου στη Νέα Δημοκρατία!

Οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ δεν πληρώνονται υπερωρίες, κυριακάτικα και εξαιρέσιμα. Φυσικά, όχι όλοι! Ανέκδοτο έχει γίνει πια η περίπτωση υπαλλήλου μετακλητού -για περισσότερα από δέκα χρόνια από τον ΕΦΕΤ στη Νέα Δημοκρατία- που πληρώνεται όλα τα παραπάνω και με το... παραπάνω!

Το εργαστήριο του πρώην Υπουργού!

Αλήθεια, που έγιναν οι αναλύσεις για τον εντοπισμό DNA από άλογα σε έτοιμες μπάλες κιμά;

«Και στο εργαστήριο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη!» θυμάται υπάλληλος του ΕΦΕΤ που φαίνεται να ξέρει αρκετά περισσότερα απ' όσα λέει, καθώς συμπληρώνει: «Να ξέρετε ότι για το αλογίσιο κρέας τιμωρήθηκαν με πρόστιμα αυτοί που φταίγανε λιγότερο!»

Κι όλα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ πασχίζουν καθημερινά μην φτάσει στο τραπέζι μας κανά τοξικό λαδάκι από λαθρέμπορα και δηλητηριαστούμε!

Ντροπή...

Σχετικές ειδήσεις