ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο νόμος της σιωπής καλά κρατεί για το σκάνδαλο ΓΕΝΟΠ - TOURS

Ο νόμος της σιωπής καλά κρατεί για το σκάνδαλο ΓΕΝΟΠ - TOURS

Σε χρονικό ενός προαναγγελθέντος κακουργήματος κατά του δημοσίου συμφέροντος εξελίσσεται το διαβόητο σκάνδαλο της ΓΕΝΟΠ - TOURS που αποκαλύφθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο. Περίεργη σιωπή και από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία για να πατάξει τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΗ ΔΕΗ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η δίκη ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα παρίσταται ως πολιτική αγωγή όχι μόνον το ελληνικό δημόσιο, αλλά ούτε καν η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι αφορά σε απιστία και απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα με ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε ισόβια. Και όχι μόνον αυτό, αλλά όπως όλα δείχνουν για ένα μέρος των κατηγορουμένων, η ΔΕΗ θα πληρώσει και τους δικηγόρους υπεράσπισης.

Πρόκειται για ένα μείζον διακομματικό σκάνδαλο που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και σκεπάζεται από την ιδιότυπη ομερτά που επικρατεί όταν σε υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς εμπλέκονται συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη.

Προφανώς πολλοί θα φαντάζονταν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κάλυπτε μια υπόθεση διασπάθισης χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως εκατομμύρια καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως υπάρχει ένα κλειδί: Ονομάζεται Νίκος Φωτόπουλος που ως πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει βασική εμπλοκή στο σκάνδαλο μαζί με ακόμη 58 κατηγορούμενους, συνδικαλιστές και μέλη της διοίκησης του οργανισμού.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, ο κ. Φωτόπουλος βρίσκεται ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης 60.000 ευρώ, λαμπρό αστέρι του συνδικαλιστικού κινήματος και αρχιμάστορας της ΠΑΣΟΚικής συνδικαλιστικής παράταξης έχει προλάβει, εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αλλάξει κομματική στέγη προσεταιριζόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση την ώρα που κόπτεται για τη νομιμότητα και υπογράφει μνημόνια - θανάτου για τον ελληνικό λαό, αδιαφορεί προκλητικά για το δημόσιο συμφέρον.

Η δίκη με τους 59 κατηγορούμενους ξεκίνησε, αλλά διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 23 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στο εδώλιο κάθονται μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και ο πρώην αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ, Ρίζος Ρίζος, η κόρη του, δεκάδες ακόμη συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Τάκης Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβός.

Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια υπόθεση όπου διαχρονικά οι διοικήσεις της ΔΕΗ ουσιαστικά εξαγόραζαν τη σιωπή των συνδικαλιστών με παροχές προφανώς παράνομες και έξω από κάθε θεσμική σχέση που πρέπει να έχουν διοίκηση και συνδικαλιστές που συνεργάζονται για το κοινό καλό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα 1148/2015 οι κατηγορούμενοι, μεταξύ πολλών άλλων, φέρονται να έχουν διαπράξει τα κακουργήματα της «απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση» και της «απάτης» σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.

Τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται αφορούν τιμολόγια, που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, για το οποίο δεν δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη ΔΕΗ, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε, αλλά ούτε και επιστράφηκαν τα χρήματα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το πόρισμα της έρευνας που είχε διεξάγει ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, όταν αρχικά έγινε γνωστό το δάνειο των 500.000 ευρώ που χορήγησε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, χωρίς εγγυήσεις.

Από την έρευνα και το φορολογικό έλεγχο που έκανε στη συνέχεια το ΣΔΟΕ βγήκαν στην επιφάνεια υπερκοστολογήσεις σε τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες, όπως δαπάνες για ταξίδια, χρεώσεις για ταξίδια που δεν πραγματοποιήθηκαν, έξοδα για μελέτες, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών κ.λπ.

Το δικαστικό βούλευμα αναφέρεται επίσης σε δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, που προορίζονταν για μελέτη της ΓΕΝΟΠ, η οποία όμως δεν εκπονήθηκε ποτέ, ούτε όμως επεστράφησαν τα χρήματα. Στην ίδια υπόθεση ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια, τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

Ειδικότερα, από τα ευρήματα του ΣΔΟΕ που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει μεταξύ άλλων πως για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι εκείνη της διοργάνωσης ημερίδας στις 15 και 16 Ιουλίου 2010 με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το κόστος της ήταν 94.800 ευρώ. Μέρος των δαπανών αποτέλεσε και η παρουσίαση νομοτεχνικής μελέτης. Έγιναν τρεις αναθέσεις για την εκπόνησή της. Οι δύο δόθηκαν στις κόρες του πρώην συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Στην εταιρεία ενέργειας και επικοινωνιών ENCOM που ανήκει στην Χριστιάνα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 31.400 ευρώ, χωρίς να παραδοθεί μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε στη δικηγόρο, Ιωάννα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 8.000 ευρώ. Βρέθηκε να έχει παραδώσει το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Και η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρεία δικηγόρων, η οποία παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.

Σε μια άλλη περίπτωση, επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων τον Αύγουστο του 2009 στην Ιταλία κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ. Εκδόθηκαν από άλλη τουριστική επιχείρηση δύο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει στους συνδικαλιστές 109.000 ευρώ. Όμως αρνήθηκε γιατί στη σύμβαση αναφερόταν «εκδρομή». Οι συνδικαλιστές άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι για το ταξίδι «εκπαιδευτικούς λόγους». Έτσι, το τιμολόγιο των 109.000 ευρώ πληρώθηκε.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει το μέγεθος της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με το συνδικαλιστικό κίνημα αφορά στο γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με την υπόλογη και αμαρτωλή ΓΕΝΟΠ υπέγραψαν συλλογική σύμβαση με την οποία προβλέπεται η παρακράτηση ποσού 2 ευρώ το μήνα επί τρία χρόνια από κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης προκειμένου να πληρωθεί μέρος των χρημάτων που καταχράστηκαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για να κάνουν ταξίδια και πολυτελείς διακοπές στην υγεία των κορόιδων.

Και άλλη μια πληροφορία που εφόσον επιβεβαιωθεί θα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο και ενδεχομένως θα δημιουργεί συνθήκες για νέες δικαστικές περιπέτειες στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ του οποίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μανώλης Παναγιωτάκης ένας πρώην συνδικαλιστής -πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί η διοίκηση της ΔΕΗ εκτός του ότι δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη θα πληρώσει και τους δικηγόρους για την υπεράσπιση των πρώην προέδρων και άλλων διοικητικών παραγόντων που δικάζονται.

Δηλαδή, αντί να επιδιώκει την τιμωρία όσων παρανόμησαν σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και κατά συνέπεια του ελληνικού λαού, τους υπερασπίζεται κιόλας.

Σχετικές ειδήσεις