Σκάνδαλο Folli Follie: Εμπλοκή του FBI στις έρευνες - Έρχεται νέα καταιγίδα για τους Κουτσολιούτσους

Newsroom Newsroom

Σκάνδαλο Folli Follie: Εμπλοκή του FBI στις έρευνες - Έρχεται νέα καταιγίδα για τους Κουτσολιούτσους

Σκάνδαλο Folli Follie | Ειδήσεις: Σε σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο αναδεικνύεται η υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, δικαιώνοντας πλήρως το Newsbomb.gr, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει τα υπόγεια παιχνίδια της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης και Τζώρτζης), οι οποίοι φαίνεται πως επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να πέσουν στα... μαλακά - Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή και του αμερικανικού FBI προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ

Το θέμα φαίνεται να ξεκίνησε μετά από σχετική καταγγελία που έφτασε στο αρμόδιο τμήμα του FBI ( Αμερικανικό ερευνητικό σώμα για την εξιχνίαση ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Deal News οι αμερικανικές αρχές ερευνούν περίεργη συμπεριφορά επί του δικαιώματος της μετοχής της Folli Follie που είναι εισηγμένο στο χρηματηστήριο της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το κομμάτι της εταιρείας, το λεγόμενο ADR Stock Chart, με τον χρηματιστηριακό κωδικό «FL-LIY-Duty Free Shops - Folli Follie Group».

Δεδομένων των αρμοδιοτήτων του FΒΙ (έχει ερευνητικές αρμοδιότητες για περισσότερες από 200 αξιόποινες πράξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο) ακόμη και μία καταγγελία αρκεί για να διερευνηθεί περισσότερο μία υπόθεση, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που ενδέχεται να εμπίπτει και στην αρμοδιότητα του IRS (φορο-διαφυγή/ξέπλυμα χρήματος) αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SΕC) των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο προσφυγών αμερικανικών funds που έχουν επενδύσει στην συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συνεργασία των αμερικανικών με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να φωτιστούν όλες οι «αθέατες» πτυχές.

Επιπλέον, το θέμα αφορά και στις αμερικανικές αρχές, καθώς είναι δεδομένες και συναλλαγές διασυνοριακού χαρακτήρα, από τη στιγμή που τα δύο ομόλογα τα οποία έχει εκδώσει η F.F. Group είναι σε διαπραγμάτευση σε τρία, χρηματιστήρια {Λουξεμβούργο; Ζυρίχη, Στουτγάρδη), η αναδοχή έχει γίνει από ξένους επενδυτικούς οίκους (Μοrgan Stanley, UBS, Credit Suisse), η εταιρεία έχει παρουσία και σε αγορά της Άπω Ανατολής (Χονγκ Κονγκ), ενώ σε πολλές συναλλαγές εμπλέκονται λογαριασμοί offshore.

Διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνίες αναστολής ενεργειών από τους πιστωτές της έχει ξεκινήσει η Folli Follie που ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τους όρους των ομολόγων που παραβιάζονται, αν και όπως τονίζει δεν έχουν κηρυχθεί πρόωρα ληξιπρόθεσμα ούτε τα μετατρέψιμα ομόλογα ούτε τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο.

fo

Ποια είναι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης;

Η εταιρεία προέβη σε ανακοινώσεις με παρότρυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που της απέστειλε επιστολή στις 16 Αυγούστου ζητώντας να προβεί σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα γεγονότα παραβίασης των όρων και των προϋποθέσεων των μετατρέψιμων ομολόγων (249,5 εκατ. ευρώ) και των ομολόγων σε ελβετικό φράγκο (150 εκατ. ελβ. φράγκα).

1. Το πρώτο γεγονός παραβίασης που συνέβη επήλθε ως αποτέλεσμα του ότι κατέστη πρόωρα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή χρηματοοικονομική οφειλή ποσού 20 εκατ. ευρώ της εταιρείας (που είναι εγγυήτρια των ομολόγων των 249,5 εκατ. ευρώ), ως συνέπεια παραβίασης χρηματοοικονομικής οφειλής Schuldschein ποσού 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η παραβίαση υπό το Schuldschein δεν ήταν παραβίαση υποχρέωσης πληρωμής. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο μόνος κάτοχος του Schuldschein για την από 9.8.2018 καταγγελία και τη συνακόλουθη κατάπτωση της εταιρικής εγγύησης της FF Group ήταν η μη υποβολή Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης (Compliance Certificate) βεβαιωμένου από τους ελεγκτές της εταιρείας (εν όψει του ότι οι ελεγκτές απέσυραν το πιστοποιητικό ελέγχου), η υποβολή της αίτησης προληπτικών μέτρων, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει πρόστιμα, καθώς και η σχετική διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

2. Το δεύτερο γεγονός παραβίασης ήταν αποτέλεσμα της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε για τη Folli Follie από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος για λήψη προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 106α παρ. 6 του Ν. 3588/2007. Η εταιρεία εξηγεί ότι η προσωρινή διαταγή εμποδίζει εξασφαλισμένους πιστωτές από την εκτέλεση των περισσοτέρων τύπων εμπραγμάτων εξασφαλίσεων επί περιουσιακών στοιχείων της και επίσης, εμποδίζει την επιβολή μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης από πιστωτές της.

«Τo γεγονός ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να λάβουν τα εν λόγω μέτρα για να εξαναγκάσουν την πληρωμή των απαιτήσεών τους δύναται να θεωρηθεί ότι αποτελεί moratorium που επηρεάζει όλες τις οφειλές της εταιρείας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα παραπάνω γεγονότα συνιστούν επίσης και γεγονότα παραβίασης υπό τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο. Τη στιγμή αυτή πάντως δεν έχουν κηρυχθεί πρόωρα ληξιπρόθεσμα ούτε τα μετατρέψιμα ομόλογα, ούτε τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο και έχουν ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες για την έναρξη διαλόγου με τους πιστωτές προκειμένου να συμφωνηθεί αναστολή ενεργειών. Μάλιστα, η διαδικασία συναινετικής συνεργασίας προβλέπεται να επεκταθεί σύντομα και στους άλλους χρηματοοικονομικούς πιστωτές, μεταξύ των οποίων ελληνικές και ξένες πιστώτριες τράπεζες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η FF Group καλεί τους μετόχους της σε τακτική γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 10 Σεπτεμβρίου - εφόσον ωστόσο έχουν ολοκληρωθεί οι έκτακτοι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2017.

Είναι ζητούμενο ωστόσο εάν θα έχει ολοκληρωθεί ο διενεργούμενος έκτακτος έλεγχος, μετά και την ανάκληση της έκθεσης ελέγχου του ορκωτού λογιστή - ελεγκτή. Εάν έχει εκδοθεί το σχετικό πόρισμα, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές θα έχουν αναμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου ελέγχου. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτή για τη χρήση 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε αυτοί να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες.

Koutsolioutsos g 1

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Folli Follie φέρεται ότι εξασφάλισε την προστασία από τους πιστωτές της, καταφεύγοντας με δόλια μέσα στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα αφεντικά της Folli Follie προέβησαν σε μια απίστευτη μεθόδευση: Εμφανίστηκε μία εταιρεία υπό την επωνυμία «FF Group Finance Luxembourg II S.A.», ως πιστωτής με απαιτήσεις ύψους 152,8 εκατ. ευρώ, να συναινεί στην υπαγωγή της Folli Follie σε πτώχευση.

Μόνο που, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η συγκεκριμένη εταιρεία – πιστωτής δεν είναι παρά μια θυγατρική της Folli Follie!

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, η FF Group Finance Luxembourg II S.A. εμφανίζεται να έχει χορηγήσει στη Folli Follie δύο δάνεια ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού που μεταχειρίστηκαν οι Κουτσολιούτσοι και εξέδωσε αντίστοιχα ομόλογα για λογαριασμό του ομίλου.

Με δεδομένο ότι οι συνολικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με την αίτηση υπαγωγής, ανέρχονται συνολικά σε 532,7 εκατ. ευρώ, η θυγατρική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο εκπροσωπεί το 28,69% των πιστωτών.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, η δικαστική προστασία, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, παρέχεται εφόσον συμφωνήσει τουλάχιστον το 20% των πιστωτών.

Με απλά λόγια, η θυγατρική εταιρεία λειτούργησε ως άλλος «Δούρειος Ίππος», μόνο και μόνο για να μπορέσουν τα αφεντικά της Folli Follie να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106α του Πτωχευτικού Κώδικα! Και για να το κάνουμε πιο λιανά: οι άνθρωποι δεν… παίζονται, κινούμενοι από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, για να γλιτώσουν από τις συνέπειες του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο εξασφάλισε την προστασία του Πτωχευτικού Κώδικα η Folli Follie, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πραγματικών πιστωτών – ομολογιούχων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μικροεπενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και να προσβάλουν ως διάτρητη τη σχετική δικαστική απόφαση, καταθέτοντας αίτημα ανάκλησης της προσωρινής προστασίας.

Την ίδια κίνηση σκοπεύουν να κάνουν και οι τράπεζες, οι οποίες φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν από τις κινήσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου, υποστηρίζοντας ότι «δεν γνώριζαν».

Φαίνεται, λοιπόν, πως το σκάνδαλο Folli Follie, μια υπόθεση που ανέδειξε πρώτο και με στοιχεία το Newsbomb.gr, είναι πολυδιάστατο και πολυπλόκαμο και σίγουρα οι εξελίξεις γύρω από αυτό αναμένονται ραγδαίες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο Folli Follie

Σκάνδαλο Folli Follie: Εμπλοκή του FBI στις έρευνες - Έρχεται νέα καταιγίδα για τους Κουτσολιούτσους
01
Σκάνδαλο Folli Follie: Εμπλοκή του FBI στις έρευνες - Έρχεται νέα καταιγίδα για τους Κουτσολιούτσους

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

«Πάγωσαν» με αυτό που ξέβρασε η θάλασσα - Δείτε το απόκοσμο πλάσμα

10:24

Πώς να σιδερώσεις τα ρούχα σου χωρίς σίδερο ρούχων

10:20

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Η απίστευτη νέα φωτογραφία με το μωρό και την κόρη της αγκαλιά (pics)

10:11

MasterChef: Οι πρώτες φωτογραφίες του Δημήτρη Μπέλλου μετά την αισθητική επέμβαση!

10:10

Αποστολάκης: Επιμένω σε ισοπέδωση αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα (vid)

10:08

MasterChef 4: Η Μαρία έβαλε τα κλάματα και το Twitter το σχολίασε αναλόγως

10:07

Αυτά τα ζώδια θα έχουν έναν δύσκολο Ιούνιο

10:00

Σοκ: Κομπογιαννίτης γιατρός δολοφόνησε μωρό 5 μηνών με «θεραπεία κατά του κορονοϊού»

09:51

Μινεάπολη: Νέο βίντεο διαψεύδει τους αστυνομικούς για τον θάνατο του Αφροαμερικανού -Βίαια επεισόδια

09:46

Παιανία: Εισέβαλαν σε φαρμακευτική εταιρεία με ΙΧ, άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο κι εξαφανίστηκαν

09:43

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του νέου Hyundai Santa Fe;

09:40

Το Αιγαίο βάφτηκε κόκκινο: Μαζικές οι δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών στα Δωδεκάνησα

09:34

Μείωση ΦΠΑ στο 13%: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αφορά - Όσα πρέπει να ξέρουμε

09:31

Τραγωδία στο Κιλκίς: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 32χρονος

09:31

Καιρός: Προσοχή σήμερα κυρίως στην Αττική. Η ενημέρωση του Αρναούτογλου για τις καταιγίδες

09:26

Κορονοϊός-ΗΠΑ: Η Boeing καταργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας

09:26

Θρήνος! Σκοτώθηκε σε τροχαίο 37χρονος ποδοσφαιριστής

09:25

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου ποζάρει με την κούκλα αδερφή της (pics)

09:25

Κορονοϊός: Λίγοι υπερμεταδοτικοί ασθενείς εξηγούν την μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων

09:21

Μερομήνια 2020: Τι μας περιμένει το καλοκαίρι - Ο καιρός τρελάθηκε

09:20

Το ανέκδοτο της ημέρας: Η μικρή Αννούλα στην παραλία

09:14

ΗΠΑ: Δεύτερη νύκτα ταραχών στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικό

09:12

MasterChef 4: Ανατροπή! Αλλάζουν όλα - Η ανακοίνωση των κριτών που «πάγωσε» τους παίκτες (video)

09:09

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ με επίθεση κατά της Ελλάδας και του Δένδια

09:07

Video: Να γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

09:04

Κορονοϊός: Πάνω από 352.000 νεκροί παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τις 100.000 τα θύματα στις ΗΠΑ

08:55

Σίσσυ Χρηστίδου: Δείτε ποιες είναι οι μάχες που δίνει ο γιος της στο σπίτι μέχρι να πάει σχολείο

08:52

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του καναδικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στο Ιόνιο

08:51

Δύσκολες ώρες για τον Μίκαελ Σουμάχερ - Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά

08:51

Κορονοϊός: Το 40% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, κυρίως γυναίκες και νεότεροι άνθρωποι

08:48

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ραγίζει καρδιές το μοιρολόι της χήρας του Γιώργου Ξυλούρη

08:48

Η αξέχαστη «τεσσάρα» στον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου (video)

08:46

Είδε κάτι να έρχεται κατά πάνω της - Έπαθε σοκ μόλις είδε τι χτύπησε το αμάξι της (pics+vid)

08:42

To μεγαλύτερο άγχος των αντρών

08:40

Ευρωλίγκα: Οι κορυφαίοι της σεζόν που... τερμάτισε ο κορονοϊός (vid&photos)

08:32

Δώρο Πάσχα 2020: Πότε θα καταβληθεί στους εργαζομένους

08:30

Πέθανε ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Φλαμιάτος

08:30

Ελένη Μενεγάκη: Οι φορές που μίλησε για τον έρωτά της με τον Μάκη, που της άλλαξε ριζικά τη ζωή της!

08:29

Η Ανάληψη του Κυρίου

08:24

Προβλέψεις για τα αισθηματικά του ζωδίου σου, σήμερα 28/05

08:20

Νέες διαπραγματεύσεις του Τζόνσον με την ΕΕ

08:18

Εφημερίδες: Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (28/05/2020)

08:16

Άνοιγμα δημοτικών - Ψηφίστε τώρα: Θα στείλετε το παιδί σας στο σχολείο;

08:11

e-ΕΦΚΑ: Οδηγίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου - Μαρτίου - Τι αναφέρει η εγκύκλιος

08:10

Ταμείο Ανάκαμψης: Ιστορική πρόταση της Κομισιόν με το πακέτο των 750 δισ. ευρώ -Τι κερδίζει η Ελλάδα

07:54

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους εργαζομένους γονείς του ιδιωτικού τομέα

07:51

Στη φωτογραφία υπάρχει μία γυναίκα που ελάχιστοι βρίσκουν (photos)

07:45

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά και η συγκινητική ανάρτηση

07:43

Διάσημες που απέκτησαν παιδί μετά τα 40 (vid)

07:41

Επίθεση με βιτριόλι: Το κινητό που θα οδηγήσει την Αστυνομία στη μασκοφόρο - Τι ψάχνουν οι Αρχές

07:30
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved