ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι δέσμευση για τη χώρα μας

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι δέσμευση για τη χώρα μας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η Ευρωπαική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή και προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα κράτη-μέλη σε σύγχρονες περιβαλλοντικές δράσεις.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP25) και εκφώνησε ομιλία στην εναρκτήρια σύνοδο των ηγετών. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ομιλία της: «Σε δέκα ημέρες από τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό, πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας τώρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι η μετάβαση αυτή απαιτεί εναλλαγή των γενεών.»

Η COP25 φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να εργαστούν πάνω στο εγχειρίδιο κανόνων για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και να δώσουν ώθηση σε πιο φιλόδοξους στόχους τα επόμενα χρόνια. Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της παρούσας Επιτροπής. Η Διάσκεψη της Μαδρίτης δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μόνο στοιχείο που παραμένει σε εκκρεμότητα από το «εγχειρίδιο κανόνων του Κατοβίτσε»: στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εθελοντική συνεργασία και τους μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά βάσει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Θα προχωρήσουν οι εργασίες στους τομείς της αλιείας, των ωκεανών, της χρηματοδότησης, της διαφάνειας της δράσης για το κλίμα, των δασών και της γεωργίας, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της απώλειας και ζημίας, των αυτοχθόνων πληθυσμών, των πόλεων και της ισότητας των φύλων.

Η Επιτροπή είναι παρούσα καθ' όλη τη διάρκεια της COP25, υπό την Προεδρία της κυβέρνησης της Χιλής.

Στον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, το ΕΚ εξασφάλισε καλύτερους όρους για την προστασία του κλίματος, την έρευνα, τις υποδομές και τους νέους.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν συνολικά επιπλέον 850 εκ. ευρώ για τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου.

• Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό προορίζεται για κόστη που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

• Επιπλέον 302 εκ. ευρώ για προγράμματα έρευνας

• Επιπλέον 133 εκ. ευρώ για τις επενδύσεις του δικτύου μεταφορών (χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»)

• Επιπλέον 50 εκ. ευρώ για το Erasmus+ και 28,3 εκ. ευρώ για το Youth Employment Initiative (με άλλα 50 εκ. ευρώ έτοιμα να προστεθούν το 2020 αν χρειαστεί).

Το συνολικό ύψος των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 ανέρχεται σε 168,7 δισ. ευρώ (αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2019), ενώ το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών σε 153,6 δισ. (+3,4% από το 2019).

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου, ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό πριν λίγες ημέρες, με 543 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 23 αποχές. Ο προϋπολογισμός υπογράφηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli.

Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στις νέες εξελίξεις και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θεσά ψηλά στην ατζέντα της κυβερνησης του την κλιματική αλλαγή, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.

Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που συνδέονται άρρηκτα με την οικονομία. Ο κόσμος των ελληνικών επιχειρήσεων κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον!

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις