ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένας «Μπακογιάννης» δεν φέρνει την Άνοιξη

Ένας «Μπακογιάννης» δεν φέρνει την Άνοιξη
INTIME NEWS

Για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, ή όσους τέλος πάντων μετακινούνται στην πρωτεύουσα εδώ και έναν χρόνο έχουν αλλάξει πολλά. Οι δρόμοι είναι καθαρότεροι από ποτέ, τα συνεργεία πλένουν νυχθημερόν ενώ τα έργα στις γειτονιές είναι συχνό φαινόμενο. – Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο δήμαρχος Αθηναίων, απέδειξε πως είχε πρόγραμμα, τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς το παρόν και το σημαντικότερο έχει συμβάλει, παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν όπως η πανδημία να υπάρχει αισιοδοξία για την εικόνα της Αθήνας.

Ο Μπακογιάννης, από την πλευρά του, σε οκτώ μήνες έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του σε δυο μεγάλα έργα ανάπλασης: Την Ομόνοια και τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας. Δεν μπορώ επίσης να μην αναφέρω πως ίσως για πρώτη φορά απ’όσο θυμάμαι την πόλη, μία διοίκηση ασχολείται και με τις γειτονιές πέρα από το ιστορικό κέντρο.

Εν κατακλείδι στην πρωτεύουσα γίνεται μία αξιέπαινη προσπάθεια από τη νέα διοίκηση που δεν έχει καμία σχέση με την μιζέρια των προηγούμενων 15 ετών και την εικόνα κατάθλιψης η οποία απλωνόταν σαν μαύρο σύννεφο πάνω από την πόλη. Τολμώ, όμως, να πω πως δεν αρκούν αυτά.

Εδώ στην συζήτηση έρχεται το χρόνιο ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Όπως σε κάθε πόλη έτσι και στην Αθήνα, πολλά ζητήματα φεύγουν από την ευθύνη του δημάρχου και απλώνονται από τον περιφερειάρχη μέχρι την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Αυτό λοιπόν δημιουργεί μία κατάσταση στην οποία από την μία ο Δήμος προσπαθεί αλλά η παγιωμένη κατάσταση θολώνει την εικόνα.

Όλα αλλάζουν μόλις πέσει το φως του ήλιου. Όπως στη φύση, έτσι και στις πόλεις, τα νυχτόβια πλάσματα βγαίνουν από τα καταφύγιά τους για να θέσουν σε λειτουργία για τις λίγες ώρες που κρατά η νύχτα την δική τους (παρα)κοινωνία.

Τοξικοεξαρτημένοι ψάχνουν τρόπο να αποκτήσουν ρευστό προκειμένου να προμηθευτούν την δόση τους.

Κυκλώματα σωματεμπορίας εξαρτώνται από τα πάθη των «κανονικών» πωλώντας ταλαιπωρημένα κορμιά που η μοίρα δεν τους χαρίστηκε τίποτα.

Απόκληροι της κοινωνίας που βρέθηκαν να έχουν το βιός τους σε μία χάρτινη κούτα ψάχνουν ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες για το κρεβάτι τους, κάτω από ένα υπόστεγο, δίπλα από μία τράπεζα, ή σε κάποιο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο μπας και το πρωί δουν στο ποτηράκι τους λίγα ευρώ για να φάνε.

Εγκληματικά στοιχεία περιδιαβαίνουν καταστρώνοντας σχέδια εις βάρος άλλων. Άλλοι αιμοσταγείς άλλοι όχι.

Όλοι οι παραπάνω και άλλοι τόσοι συνθέτουν ένα μωσαϊκό, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία δημοτική αρχή. Ευτυχώς ή δυστυχώς χρειάζεται ευρύτερη πολιτική βούληση, αναδιανομή αρμοδιοτήτων και φυσικά συνεργασία.

Δυστυχώς η Αθήνα είναι μία πόλη-Ιανός με κάθε πραγματικότητα να αγνοεί επιδεικτικά την άλλη.

Πόσο όμως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Τo momentum είναι θετικό και η διάθεση υπάρχει, το θέμα είναι να βρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε η Πολιτεία να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, να τους εντάξει στην κοινωνία και τελικά η Αθήνα να γίνει μία πραγματικά όμορφη και φιλόξενη πόλη.

Ειδάλλως ο χρόνος θα φθείρει ό,τι θετικό γίνεται τώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Tα παράδοξα των τελευταίων δημοσκοπήσεων: Ποιον θεωρούν οι Έλληνες, ηγέτη;