ΑΠΟΨΕΙΣ

Κανένας διάλογος με την Τουρκία

Κανένας διάλογος με την Τουρκία
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε έναν εχθρικό γείτονα. Όσο κι αν εμείς προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, οι απανωτές και παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας, την έχουν καταστήσει ένα κράτος που αποτελεί απειλή για την Ελλάδα. - Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση με ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών πέτυχε να δείξει στους Ευρωπαίους, οι οποίοι αδιαφορούσαν για τους δικούς τους λόγους, πως η Τουρκία είναι πρόβλημα για τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτέλους θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ταυτόχρονα με μία σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων η Αθήνα πέτυχε να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ιταλία, μερικώς με την Αίγυπτο και να δρομολογήσει την αύξηση των ναυτικών της μιλίων στα 12, στο Ιόνιο. Και αφού «ξεμπέρδεψε» με τα δυτικά της σύνορα, να στραφεί προς Ανατολάς.

Με προσεκτικές κινήσεις και χωρίς να πέσει στην παγίδα του Ερντογάν που ζητούσε σύγκρουση για να φανεί ως το θύμα της υπόθεσης, πέτυχε να συζητούνται κυρώσεις στην Ένωση αλλά και να πιέσει την Τουρκία, μετά από την μεσολάβηση και της Γερμανίας, να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου απέχοντας από τις προκλητικές ενέργειες. Αυτή είναι η βασική εικόνα.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και κάποιες μέρες, η Άγκυρα μπορεί να μην προκαλεί στο πεδίο, αλλά στα λόγια και στην ρητορική της δεν φαίνεται να επιθυμεί τον διάλογο αλλά το να μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της. Κοινώς, με την επιβολή της ισχύος της και απειλώντας την ίδια της ακεραιότητα της Ελλάδος και της Κύπρου να καταστήσει εαυτόν ως… «δερβέναγα» στην ανατολή Μεσόγειο.

Με δεδομένο πως εμείς αναγνωρίζουμε ως μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, πώς θα πάμε σε διάλογο με κάποιον που θέτει στο τραπέζι δεκάδες ζητήματα; Και τι δεν έχουμε ακούσει. Θράκη, Αιγαίο, ΑΟΖ και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο εθνικιστικός τουρκικός νους, τίθεται από την πλευρά της Τουρκίας ως ζήτημα προς συζήτηση.

Τελευταία παραφωνία η συνεδρίαση του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται ότι στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική», σε μια αναφορά που δεν κατονομάζει μεν, αλλά «φωτογραφίζει» με σαφήνεια την ελληνική πλευρά.

«Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», προστίθεται ακόμη.

Αλήθεια, πώς θα κάτσει οποιοσδήποτε Έλληνας αξιωματούχος απέναντι σε αυτές τις παρανοϊκές απαιτήσεις. Η λύση είναι να μην κάτσει.

Προς Θεού, δεν λέμε να μην υπάρχουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. O δρόμος προς την Χάγη είναι μακρύς και η Ελλάς πρέπει να διασφαλίσει πως από την πρώτη στιγμή δεν θα υπάρχει κανένα αγκάθι να πατήσει που θα την φέρει σε μία θέση να συζητά, ή ακόμα και να προσπαθήσει να αποφύγει να συζητά επί τη βάσει των μαξιμαλιστικών θέσεων της Άγκυρας.

Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να μπει ούτε ως υπόνοια στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν... πάτησε το κουμπί - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι