ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν: Σε... κινούμενη άμμο! Οι εμμονές, τα χρυσά παλάτια και το «τρίγωνο του διαβόλου»

Ερντογάν: Σε... κινούμενη άμμο! Οι εμμονές, τα χρυσά παλάτια και το «τρίγωνο του διαβόλου»

Πόλεμοι παντού και ο λαός στο όριο της ανέχειας - Εγκλωβισμένος στα πάθη και τις εμμονές του ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί τους πάντες - Σε «Συμπληγάδες» η τουρκική οικονομία

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, με αναλυτικά ρεπορτάζ και αδιάσειστα στοιχεία πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση και στη χώρα που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου οραματίζεται να γίνει η προστάτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου, η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί τελείως.

Η ισοτιμία της λίρας ξεφεύγει από τον έλεγχο των Αρχών και «βουλιάζει» σε ιστορικά χαμηλά, παρά το γεγονός ότι «καίγονται» καθημερινά τεράστια ποσά συναλλάγματος για να υποστηριχθεί το εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, ο τουρισμός παραπαίει λόγω κορονοϊού, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και οι ξένοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στην Τουρκία.

Οι δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αναδεικνύονται ως αχίλλειος πτέρνα του καθεστώτος, σε μια εποχή που ο Ερντογάν στήνει σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο στην προσπάθειά του να εμφανιστεί η Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Ο «σουλτάνος», έχοντας ανοίξει πολλά στρατιωτικά μέτωπα, από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, έχει φτάσει την τουρκική οικονομία στο όριο αντοχής της και ένα ατύχημα, που με δεδομένη την έκταση της προκλητικότητας της γείτονος δεν είναι διόλου απίθανο, θα οδηγήσει την τουρκική οικονομία και κοινωνία σε αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε ομιλία του το Σάββατο (26.12) διεμήνυσε προς του Τούρκους πολίτες πως θα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις για να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου», δηλαδή το τρίγωνο των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των ισοτιμιών ξένου συναλλάγματος. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να οργανώσει ένα σύστημα, το οποίο, θα είναι βασισμένο στην παραγωγή και στην εργασία. Με απλά λόγια, η παροιμία που ταιριάζει στον Ερντογάν είναι: «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι».

Πλέον, η δεινή οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατρακύλα της οικονομίας.

Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος με την εξωτερική πολιτική του τσαμπουκά και των παράνομων ενεργειών έχει καταφέρει να χάσει εντελώς την αξιοπιστία του και να μην τον εμπιστεύεται πλέον σχεδόν κανείς. Καθώς το φάσμα της πολιτικής συντριβής του στις προσεχείς εκλογές είναι πλέον ορατό, είναι βέβαιο ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του περί αύξησης της επιρροής ή της επικράτειας της Τουρκίας με «Γαλάζιες Πατρίδες» δεν βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος στον τουρκικό λαό - παρά μόνο ίσως στο ακροδεξιό και φανατισμένο κοινό του στρατηγικού του εταίρου Μπαχτσελί- ούτε βεβαίως γεμίζουν τις αδειανές τσέπες των Τούρκων πολιτών που αγκομαχούν υπό το βάρος της ύφεσης, η οποία συρρικνώνει διαρκώς την αγοραστική τους δύναμη.

Η αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν Τούρκο συνωμοσιολόγο: η φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας είναι γεγονός, την ίδια ώρα που ο οραματιστής του νεοοθωμανισμού συνεχίζει να χτίζει πολυτελή παλάτια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και εκατοντάδων δωματίων.

Η απόλυτη αντίθεση λοιπόν. Στο εξωτερικό, η εικόνα της ισχυρής χώρας που διεκδικεί τα πάντα, απειλεί, τσαμπουκαλεύεται, δείχνει ότι δεν χαλιναγωγείται από κανέναν. Στο εσωτερικό πείνα, διωγμοί, ένοπλες πολιτοφυλακές, φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και όσο το ψάρι θα συνεχίσει να βρωμάει όλο και περισσότερο από το κεφάλι, τόσο αυτές οι αντιθέσεις θα μεγαλώνουν.

Όμως έχει φτάσει πλέον η στιγμή όπου το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί κανένας να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Νεκρή πενταμελής οικογένεια