ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχέδιο για τη μετά COVID εποχή

Σχέδιο για τη μετά COVID εποχή

Σταδιακά και όσο θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, θα πρέπει πλέον να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο ανάκαμψης- Γράφει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλευτής Β Πειραιώς με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η 27η Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών στην χώρα μας, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως η ημερομηνία ορόσημο, ως το χρονικό σημείο σταθμός που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Όσο και αν ο φονικός ιός επιμένει και διαρκώς μεταλλάσσεται, όσο και αν οι υγειονομικοί δείκτες εμφανίζουν τάσεις αναζωπύρωσης της πανδημίας, η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος πλέον λειτουργεί υπέρ μας σε αυτή την, άνιση μέχρι πρότινος, μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Σταδιακά και όσο θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, θα πρέπει πλέον να εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο ανάκαμψης, τόσο σε πρακτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο πλαίσιο μίας εθνικής στρατηγικής για την επόμενη ημέρα. Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση έχει να αξιοποιήσει δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια που κληρονόμησε από την ορθή και σώφρονα διαχείριση της πανδημίας:

Τα 32 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πλεόνασμα καλής φήμης και αταλάντευτης εμπιστοσύνης που απολαμβάνει διεθνώς η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της συνετούς και υπεύθυνης διακυβέρνησης των τελευταίων 18 μηνών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δίχως αμφιβολία, η ελληνική οικονομία και κοινωνία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην αυγή του 2020 μία πρωτοφανή και παγκοσμίων διαστάσεων υγειονομική κρίση που προκάλεσε δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες και έβαλε φραγμό στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, έχει ήδη καταστρώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επόμενης ημέρας το οποίο για να προχωρήσει θα πρέπει να τύχει εμβάθυνσης στο επόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν την πρόταση Σκυλακάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης ως μία από τις καλύτερες που έχουν κατατεθεί.

Η οικονομική ατζέντα για την επόμενη ημέρα θα πρέπει προεχόντως να κινείται σε ορισμένους πολύ βασικούς άξονες που ορίζουν, οριοθετούν και νοηματοδοτούν το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο μίας χώρας, όπως για παράδειγμα η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση επενδύσεων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σύμφωνα με τις οικονομικές εκτιμήσεις η χώρα μας θα κληθεί προσεχώς να διαχειριστεί σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάταξης, οι οποίες εφόσον αντιμετωπιστούν επιτυχώς, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία, την στασιμότητα σε ανάπτυξη, το ξεπερασμένο παραγωγικό πρότυπο, σε ζωντανό και ανταγωνιστικό οικονομικό οργανισμό ανοικτής οικονομίας, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα προσελκύει επενδύσεις, κεφάλαια και το ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής και επενδυτικής κοινότητας.

Αντικειμενικά, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει χειρισθεί με αξιοθαύμαστη σοβαρότητα τα θέματα της πανδημίας, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά το μέτρο του δυνατού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζει μικρότερη ύφεση από τον μέσο ευρωπαικό όρο και πολλή μικρότερη από τις χώρες του Νότου.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και η επωφελής αξιοποίησή τους, θεωρούνται οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παραγωγικού μετασχηματισμού της, της μετάβασής της από ένα εσωστρεφές, καταναλωτικό και κρατικοκεντρικό σύστημα οικονομίας, που μας οδήγησε στην χαμηλή παραγωγικότητα και στην βαθιά κρίση και στασιμότητα της περασμένης δεκαετίας, σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρέφειας, επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και υψηλής παραγωγικότητας.

Αναντίρρητα, η διαχείριση τόσο της πανδημίας όσο και της συνεπαγόμενης οικονομικής κρίσης με τρόπο που θεωρείται καλύτερος σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει βελτιώσει τα μέγιστα την συνολική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και έναντι όλων των υποψηφίων επενδυτών, την ώρα που τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να λειτουργήσουν σαν καταλύτης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομίας, αλλά και ως επιταχυντής για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο υγειονομικός εφιάλτης σε λίγους μήνες θα αποτελεί μία δυσάρεστη ανάμνηση του παρελθόντος. Η κυβέρνηση αποδεδειγμένα έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο που εξασφαλίζει την εξάλειψη του αρνητικού αποτυπώματος της πανδημίας στην οικονομία και την ομαλή όσο και ασφαλή μετάβαση στο μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης και της ουσιαστικής ευημερίας.

* Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι Βουλευτής Β Πειραιώς με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οργιάζει η «μαύρη αγορά» των μαϊμού-εμβολίων - Κάνουν και «εκπτώσεις»