ΑΠΟΨΕΙΣ

«Sofa gate»: Αυτός είναι ο σεβασμός των Τούρκων στις γυναίκες

«Sofa gate»: Αυτός είναι ο σεβασμός των Τούρκων στις γυναίκες

Αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την απρέπεια του «σουλτάνου» απέναντι στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν – Την άφησε… όρθια και μετά την πέταξε σε έναν καναπέ απέναντι από τον κατώτερο ιεραρχικά, Τσαβούσογλου - Οργή για το "sofa gate"

Ποιοι έπεσαν από τα σύννεφα βλέποντας τον Τούρκο πρόεδρο να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Ποιοι δεν περίμεναν την παντελή έλλειψη σεβασμού σε μία γυναίκα αξιωματούχο; Ποιοι τρέφουν ακόμα αυταπάτες ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό κράτος και να ακολουθήσει τον δυτικό πολιτισμό;

Εδώ και αρκετό καιρό τονίζουμε, με αναλυτική αρθρογραφία στο Newsbomb.gr, πως η Τουρκία έχει μπει σε περίεργα μονοπάτια που την απομακρύνουν συνεχώς από τον σύγχρονο ευρωπαϊκό και δυτικό τρόπο σκέψης.

Η πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στις ένοπλες απειλές, στην υιοθέτηση του Νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική, όντας ο κακός γείτονας των υπόλοιπων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αφού όχι μόνο καταπατά τα δικαιώματα των άλλων, αλλά και αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα των άλλων να ασκήσουν τα αυτονόητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Και στο εσωτερικό της Τουρκίας, όμως, το καθεστώς Ερντογάν, δεν σταματά να δείχνει το σκοτεινό του πρόσωπο: λογοκρισία, πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ, άδικες φυλακίσεις και βασανιστήρια έχουν οδηγήσει πολλούς απεγνωσμένους Τούρκους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο νομιμότητας σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Δυστυχώς, η «σύγχρονη» Τουρκία διολισθαίνει σε εκδηλώσεις και πράξεις που φέρνουν στη μνήμη μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύει η τουρκική προπαγάνδα προκειμένου να χτίσει μια εικόνα μοντέρνου, δήθεν, κράτους, δεν είναι ικανός να κρύψει τη βαρβαρότητα και τη διαρκή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τονίζουμε εδώ και καιρό πως η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στις ενέργειες του Ερντογάν, θυσιάζοντας ακόμα και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χάριν του χρήματος και των «ύποπτων» δράσεων που αναπτύσσουν ορισμένα κράτη με το τουρκικό καθεστώς.

Ήρθε όμως η ώρα που επικεφαλής της Ευρώπης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να ζήσει στο… πετσί της τι εστί Τουρκία, τι εστί Ερντογάν και τι εστί έλλειψη σεβασμού και ρατσισμός. Όχι προς μια Ευρωπαία αξιωματούχο, αλλά προς μια γυναίκα.

Το «ατόπημα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, η οποία αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, προκάλεσε σάλο σε όλη την Ευρώπη, για να μην πούμε στον σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ η παθητική στάση του Σαρλ Μισέλ, δημιούργησε αρνητικά σχόλια.

«Εμμ…», μουρμούρισε αμήχανα η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που οι κ.κ. Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη καθίσει στις δύο πολυθρόνες οι οποίες είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Το ηθελημένο ή προμελετημένο «sofagate», όπως χαρακτηρίστηκε στο διαδίκτυο, απέδειξε ακόμα και στους πιο δύσπιστους αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό στο Newsbomb.gr: ότι πίσω από τα τουρκικά κοστούμια και τις γραβάτες, κρύβονται οθωμανικά τουρμπάνια και φέσια.

Οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». «Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε και πρόσθεσε: «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Η στάση του Τούρκου προέδρου προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες. «Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για την θέση ότι «η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Τέρμα λοιπόν οι αυταπάτες. Αυτή είναι η Τουρκία. Μια χώρα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον δυτικό κόσμο. Που ακόμα και η ηγεσία της δεν γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί σε μια αξιωματούχο, σε μια γυναίκα αξιωματούχο. Ας το αντιληφθούν επιτέλους και οι Βρυξέλλες. Κάλιο αργά, παρά ποτέ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Θρήνος στην Αμφιλοχία - Πέθανε ο γιος του Αποστολου Σουγκλάκου, Χρήστος