ΑΠΟΨΕΙΣ

To όπλο των self - tests στη μάχη κατά της πανδημίας

To όπλο των self - tests στη μάχη κατά της πανδημίας

Γράφει η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη 

Κάνοντας κάποιος μια απλή αναζήτηση στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας δε θα βρει άλλη χώρα που να έχει συνδυάσει τόσα όπλα κατά της πανδημίας. Μέτρα περιορισμού, ενίσχυση των δομών υγείας, υπερδιπλασιασμός αριθμού ΜΕΘ, αύξηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση αντίδραση σε κάθε νέο δεδομένο, μαζικός εμβολιασμός με υποδειγματικό σχεδιασμό και τώρα τα self-tests.

Η απόφαση της κυβέρνησης για ένα δωρεάν test αυτοδιάγνωσης σε κάθε Έλληνα κάθε εβδομάδα, είναι μια εντυπωσιακή απόφαση από κάθε πλευρά. Κάνει τη διάγνωση προσιτή σε κάθε πολίτη, μέσω μιας απλής και εύκολης διαδικασίας. Δημιουργεί ένα πεδίο αναφοράς νόσησης με εν δυνάμει όγκο 10 εκ. τεστ την εβδομάδα.

Προστατεύει αυτούς που βρίσκονται θετικοί και περιορίζει τον κίνδυνο διασποράς κυρίως από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας για αν επανέλθουμε στην κανονικότητα, να ανοίξουν τα σχολεία, η αγορά, η εστίαση, ο τουρισμός. Συνδυάζει την αυτοδιάγνωση, με τα μέτρα προστασίας και τον εμβολιασμό μειώνοντας διαρκώς τη δυναμική της πανδημίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντιπολίτευση έσπευσε να ασκήσει κριτική (από πολιτική συνήθεια και αμηχανία) υπονοώντας πως η προμήθεια έγινε με ανάθεση και άλλες ανυπόστατες δηλώσεις. Διαψεύστηκε θεαματικά. Οι αρνητές της πραγματικότητας έτρεξαν και αυτοί να προλάβουν να αντισταθούν, αφού ο κορονοϊός … δεν υπάρχει!

Σημασία έχει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, βλέπει πως με τα μέτρα της κυβέρνησης κερδίζει σιγά-σιγά πίσω τη ζωή της. Βλέπει να ετοιμάζεται να ανοίξει η χώρα, να δουλέψουν ξανά οι επιχειρήσεις, να βρούμε καθημερινές συνήθειες, να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας. Είναι εντυπωσιακό πόσο μπροστά προχώρησε η Ελλάδα μέσα σε αυτή την κρίση. Σε 2 μήνες από σήμερα η Ευρώπη θα μετακινείται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρώτος πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Σε λίγους μήνες από σήμερα η επιστήμη θα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα μετά την πρόληψη, τη θεραπεία. Είμαστε λίγα βήματα πριν βγούμε στα ανοιχτά μιας νέας ελπίδας, σε μια Ελλάδα που προηγείται και δημιουργεί. Το self-test είναι μια ακόμη άσκηση ατομικής ευθύνης.

Το κάνουμε σωστά για εμάς και για τους άλλους. Μια στροφή πριν από το τέλος είναι η κρίσιμη ευθεία που θα μας δώσει τη νίκη για την οποία αγωνιστήκαμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.