ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανασχηματισμός, εκλογές ή τίποτε από τα δύο;

Ανασχηματισμός, εκλογές ή τίποτε από τα δύο;
InTime

Ανασχηματισμός ή εκλογές ή τίποτε από τα δύο; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό αλλά υπαρκτό και συζητείται σε πολιτικούς, επιχειρηματικούς, τραπεζικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Η όποια απόφαση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει υπογραμμίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από την άλλη ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, με τις τοποθετήσεις του να αφήνουν ένα… άρωμα προεκλογικό.

Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως δεν έχει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, με δεδομένο πως βελτιώνεται η εικόνα στην οικονομία και υπάρχει μπροστά και το «στοίχημα» που ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα άλλη σχολή σκέψης θεωρεί πως ίσως ο πρωθυπουργός ζυγίσει την ενδεχόμενη «φθορά», αν επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα η κατάσταση με την πανδημία και πάει σε εκλογές για να προλάβει δυσμενέστερες εξελίξεις.

Πάντως βάσει των δημοσκοπήσεων, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει και η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως έχει λόγο ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες; Υπάρχει περίπτωση να θελήσει να εκμεταλλευτεί το ισχυρό ρεύμα που διατηρεί η ΝΔ στην κοινωνία; Ισως ναι, ίσως και όχι είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό, που τα σενάρια δεν έχουν σταματήσει, το ορόσημο τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 του συγκεκριμένου μήνα. Και για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ρόλο θα διαδραματίσει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημική κρίση. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού, αυτό που λέγεται είναι πως θα έχει δομικά χαρακτηριστικά. Δεν θα μπω σε ονοματολογία γιατί δεν έχει νόημα στην τρέχουσα συγκυρία, αυτό όμως που θέλω να πω είναι πως κάποιοι είναι αμετακίνητοι… Πρόκειται για εκείνους που βαθμολογούνται με άριστα από τον πρωθυπουργό, αφού διαχειρίζονται με απόλυτα επιτυχημένο και αποτελεσματικό τρόπο τα χαρτοφυλάκιά τους και τα προβλήματα που προκύπτουν. Πρόκειται για τους Νίκο Δένδια, Κυριάκο Πιερρακάκη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Μάκη Βορίδη, Κώστα Καραμανλή, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.

Επίσης στα πόστα τους και με αναβαθμισμένο ρόλο, βάσει των όσων ακούγονται -εφόσον γίνει ανασχηματισμός- θα παραμείνουν οι Ακης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, που μαζί με τον διευθυντή του πρωθυπουργού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη αποτελούν την ομάδα κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου. Τα τρία παραπάνω πρόσωπα έχουν καταφέρει να λύνουν άμεσα τα ζητήματα, χωρίς καθυστερήσεις, και φυσικά ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.