ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο νέος «Αττίλας», η «ύπουλη» Μέρκελ και η «ωραία κοιμωμένη»

Ο νέος «Αττίλας», η «ύπουλη» Μέρκελ και η «ωραία κοιμωμένη»

Κύπρος: Εκκωφαντική η σιωπή των Βρυξελλών – «Βρώμικη» η στάση Γερμανίας και Βρετανίας – Διπλωματικό παρασκήνιο για να μπει «φρένο» στην ασυδοσία της Άγκυρας

Αν περίμενε κανείς πως το αυτί του Ερντογάν θα… ίδρωνε από τις προειδοποιήσεις της Δύσης για τις επιθετικές του ενέργειες, τότε είναι προφανές πως δεν γνωρίζει τι σημαίνει τουρκικό καθεστώς. Ο «σουλτάνος» συνεχίζει την ασύδοτη, επεκτατική πολιτική του θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην «εύφλεκτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Στις 10 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του Τούρκου προέδρου ότι θα πάει στην Κύπρο και στα μαρτυρικά Βαρώσια, αναρωτιόμασταν ποιος μπορεί να τον συμμαζέψει; Ποιος να μπορεί να τον λογικεύσει; Μήπως οι ΗΠΑ; Μάλλον τα συμφέροντά της δεν θίγονται ακόμα σε τέτοιο βαθμό ώστε να πάει σε σκληρή ρήξη με τον «σουλτάνο». Μήπως η Ευρώπη; Εδώ γελάμε, μιας και επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμός «ωραία κοιμωμένη», αφού οι Βρυξέλλες δεν αντιδρούν καν στις χυδαίες ύβρεις που εξαπολύει κάθε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον των Ευρωπαίων ηγετών.

Βεβηλώνοντας για μία ακόμη φορά περιουσίες και σπιλώνοντας μνήμες, ο Ερντογάν, ανήμερα της «μαύρης» επετείου της τουρκικής εισβολής, πάτησε το πόδι του στην περιοχή όπου ακόμα ηχούν οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των Ελληνοκύπριων που είδαν τους Τούρκους κομάντο να μπαίνουν στο νησί τους και να προχωρούν σε θηριωδίες.
Παραβιάζοντας κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αγνοώντας οποιαδήποτε προειδοποίηση, ο νέος «Αττίλας» προανήγγειλε άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, ατιμώνοντας τους νεκρούς και προσβάλλοντας τους εν ζωή. Ο στόχος, προφανής… μέσω της παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου, η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει με το «έτσι θέλω» δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τι κι αν η Δύση έστειλε μηνύματα καταδίκης; Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ξανά με κυρώσεις, το Παρίσι εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη Λευκωσία, ενώ η μοιραία για τον Ελληνισμό, Άνγκελα Μέρκελ συνέχισε να καλύπτει πλήρως τον Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας πως όσο οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη, ο Ερντογάν θα συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γηραίας Ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και στην ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις προκλήσεις Ερντογάν ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις για την εξαγγελία ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων. Ωστόσο, Βερολίνο και Λονδίνο βρίσκουν απέναντί τους χώρες που δεν θέλουν να δώσουν συγχωροχάρτι σε μια κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, αν οι προσπάθειες της Μέρκελ και του Τζόνσον ευοδωθούν και ο Ερντογάν πέσει στα «μαλακά», τότε είναι πιθανό να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου». Τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος θα έχουν την σιωπηρή υποστήριξη των δυτικών, οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες δεν θα βρουν καμία αντίσταση και θα δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ενώ το αδιέξοδο στο Κυπριακό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Όσο για την Ευρώπη, μάταια πιέζει ο Νίκος Δένδιας τον πρόεδρο τον Ζοζέπ Μπορέλ για να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ε.Ε. Τα αντανακλαστικά είναι τόσο αργά που μέχρι να βγάλουν οι Βρυξέλλες μια ανακοίνωση, ο Ερντογάν θα έχει χτίσει και νέο παλάτι στα Κατεχόμενα.

Καθώς το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση αποτελούν πλέον άγνωστη λέξη για την τουρκική καθεστηκυία τάξη και τα διεθνή λεκτικά «ραπίσματα» και οι καταδίκες δυστυχώς δεν πιάνουν τόπο παρά μόνο σε «πολιτισμένους», ίσως επιτέλους να έχει έρθει η ώρα των πράξεων. Οι πράξεις και προκλήσεις της γείτονος είναι άλλωστε τόσες πολλές που το «τεκμήριο της αθωότητας» έχει προ πολλού χαθεί. Ας το λάβουν υπόψη αυτοί που όταν φθάνει η ώρα της αξιολόγησης της τουρκικής συμπεριφοράς παραπέμπουν συνεχώς τις αποφάσεις στο προσεχές μέλλον και ας σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων! Η σιωπή τους είναι πλέον εκκωφαντική...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ματωμένος γάμος» στην Καβάλα: Τρεις νεκροί σε τρομακτικό τροχαίο - Πώς μηχανή σκόρπισε το θάνατο