ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα εκπέμπει SOS!

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα εκπέμπει SOS!

Υπογεννητικότητα: Απαιτούνται μέτρα εδώ και τώρα - Δραματικές οι προβλέψεις για «εξαφάνιση» χιλιάδων μαθητών τα επόμενα χρόνια - Ερημώνουν πλήρως τα χωριά της επαρχίας.

Το Newsbomb.gr εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και ζητά εναγωνίως από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα. Δυστυχώς, τα στοιχεία είναι δραματικά και το μέλλον προκαλεί απελπισία.

Αυτό που φοβόμασταν εδώ και χρόνια αποτελεί πλέον μια θλιβερή πραγματικότητα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα... γερόντων και είναι μαθηματικά βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Οι αριθμοί προκαλούν θλίψη και απογοήτευση και μπροστά σε αυτούς απαγορεύεται να κλείνουν τα μάτια, αυτοί που σήμερα έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Η μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνουν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα!

Ήδη, δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε δήμους της Αττικής, από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα έχουν βάλει λουκέτο οριστικά. Όσο για την ελληνική επαρχία, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά!

«Η υπογονιμότητα αλλά και η μετακίνηση των μαθητών προς τα κεντρικά σχολεία της πόλης οδηγούν βαθμιαία στο κλείσιμο των περιφερειακών σχολείων», όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Ο κ. Μωυσής Ελισάφ επισημαίνει πως η ερημοποίηση αυτή μεταφράζεται στην αναστολή περίπου 40 σχολείων στην Ήπειρο.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος 160.000 είναι οι κάτοικοι σε όλον τον νομό Ιωαννιτών, με 110 χιλιάδες να βρίσκονται εντός του δήμου, εκτός από τους δήμους Κόνιτσας και Μετσόβου και τον γειτονικό δήμο Ζίτσας, που έχει μεγάλες κοινότητες, ο νομός έχει περίπου 300 μικρές κοινότητες.

Αν και μιλάμε για αναστολή, σε σπάνιες περιπτώσεις ξαναλειτουργούν αυτά τα σχολεία όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των κλειστών σχολείων με αναδιάταξη των σχολικών μονάδων, προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση των μονάδων που έχουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

Ήδη 25 νηπιαγωγεία και 15 δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός μαθητών ή δεν υπάρχει καθόλου μαθητικό δυναμικό.

Αναλυτικότερα, τα νηπιαγωγεία τα οποία κλείνουν είναι: Κεραματών, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας και Ροδαυγής στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Γκρίκας, Καρβουναρίου, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Αβγού, Ασβεστοχωρίου, Βωβούσας, Βοτονοσίου, Διστράτου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, Κεφαλοχωρίου, Νήσου, Περιβλέπτου, και Τσεπελόβου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, Αρχαγγέλου, Βαλανιδορράχης, Βουβοποτάμου και 1ο Ειδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Τα Δημοτικά Σχολεία που κλείνουν είναι: Κομμένου, Παλαιοκάτουνου στην Άρτα, Γκρίκας- Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στη Θεσπρωτία, 25ο, Ασβεστοχωρίου, Κεφαλοχωρίου, Κοντινών, Άνω Λαψίστας, Ματσουκίου, Πλατανούσας, Ποταμιάς Κουκλεσίου και Τσεπελόβου.

Πραγματικά, τι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνήσεις; Το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, όσο κι αν αυτή τη στιγμή το προσπερνάνε όλοι με γενικές αναφορές και ευχολόγια είναι η ετήσια μείωση του πληθυσμού.

Αν ως Έλληνες δεν πάρουμε το ζήτημα στα σοβαρά, αν η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση δεν πράξει άμεσα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα, τότε με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ λίγα χρόνια, θα αποτελούμε μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα. Μήπως κάποιοι αποσκοπούν στο να λιγοστέψουν οι φωνές από Ελληνόπουλα στις γειτονιές; Λύσεις υπάρχουν, βούληση υπάρχει;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην άνοδο του Κηφισού λόγω τροχαίου

«Για τη γυναίκα μου»: Έμπλεξε άσχημα ο Πέτρος Φιλιππίδης...

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ - Θα μεταδοθεί live από YouTube