ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο… άσος στο μανίκι του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

H ελληνική οικονομία φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα και να αναδεικνύεται ο άσος στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,25% στο β’ τρίμηνο έφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις που αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Και βεβαίως δικαιώνει τους χειρισμούς του «τσάρου» της οικονομίας, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος εφαρμόζοντας μια συνετή και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική έχει καταφέρει από τη μία τα ταμεία του κράτους να είναι εύρωστα και από την άλλη να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέα μέτρα ελάφρυνσης στη μεσαία τάξη.

Παράλληλα οι οιωνοί για τα επόμενα τρίμηνα είναι θετικοί για την πορεία της οικονομίας, καθώς και οι τουριστικές εισπράξεις είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσεγγίσουν το 60% του 2019, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφουν η ιδιωτική κατανάλωση, οι καταθέσεις, οι εξαγωγές και oι επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή οι τελευταίες επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές, καταδεικνύουν την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και σχεδόν μηδενικούς τόκους, γεγονός που έχει θετική επίδραση στο προφίλ του χρέους, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι ρυθμισμένες.

Όλα δείχνουν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, κάτι που θα ευνοήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βεβαίως το πόσο θα «τρέξει» η οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, που αποτελεί τον άγνωστο Χ στην προσπάθεια της δυναμικής ανάκαμψης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.