ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Πατριάρχης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Πατριάρχης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, την οποία οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην οποία συμμετείχε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία με κυβερνητικές πηγές και απ’ τις δύο πλευρές να δείχνουν την ενόχληση τους για την συγκεκριμένη απόφαση

Η υπόθεση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και προβληματικό, ήτοι το γεγονός ότι οι Πατριαρχικοί Αρχιερείς, δηλαδή αυτοί οι οποίοι υπηρετούν στο Φανάρι και μπαίνουν στην «επετηρίδα» προκειμένου να διεκδικήσουν τον πατριαρχικό θρόνο, πρέπει αναγκαστικά να είναι Τούρκοι πολίτες.

Το πρόβλημα αυτό το είχε περιγράψει σε όλη του την λεπτομέρεια ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ζακ Ντεμπς το οποίο γυρίστηκε πριν από 19 χρόνια και το οποίο είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίζεται να δηλώνει τα εξής : «Είμαστε Τούρκοι πολίτες, εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς το τουρκικό κράτος και θέλουμε να έχουμε πλήρη δικαιώματα ως Τούρκοι πολίτες, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άνθρωποι στην Ελλάδα που σκέφτονται εθνικιστικά μας θεωρούν, εμάς που ζούμε εδώ, όργανα στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη δείχνει και το πνεύμα από το οποίο διαπνέεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι κι αυτός Τούρκος πολίτης, και οποίος θεωρείται ως ένας από τους επικρατέστερους και την ανάληψη του Οικουμενικού Θρόνου όταν αποδημήσει ο κύριος Βαρθολομαίος.

Μπορεί ένας Τούρκος πολίτης να μην παραβρίσκεται στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη ; Αυτή η ερώτηση δεν λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού ή ως δικαιολογία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο πνευματικός ηγέτης της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Και από τη στιγμή που έχει αυτή την ιδιότητα έπρεπε να σκεφτεί πάρα πολύ καλά πριν αποδεχτεί την πρόσκληση και παρευρεθεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην αμερικανική μεγαλούπολη. Ειδικά από τη στιγμή που στην ίδια εκδήλωση θα παρευρισκόταν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους.

Από την άλλη, όταν κάποιος έχει φιλοδοξίες να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα στην Τουρκία. Και είναι ξεκάθαρο πως ο κύριος Ελπιδοφόρος δεν σκέφτεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα είναι η τελευταία θέση που θα καταλάβει, αλλά έχει φιλοδοξίες να καταστεί υποψήφιος και για τον Οικουμενικό Θρόνο. Αυτή η φιλοδοξία τον οδήγησε και να φωτογραφηθεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.