ΑΠΟΨΕΙΣ

Η θεωρία των δύο άκρων - Μπαρούφα ή άλλοθι;

Η θεωρία των δύο άκρων - Μπαρούφα ή άλλοθι;

Δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν, κάθε εχέφρονα πολίτη, τα φαινόμενα φασιστικής βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

*Του Δημήτρη Σακελλάρη

Η παρουσία φασιστικών ομάδων που δρουν με τον γνωστό χρυσαυγίτικο τρόπο, αποδεικνύει ότι ο φασισμός δεν μπορεί να νικηθεί μόνο θεσμικά. Κοινώς, το γεγονός της δικαστικής καταδίκης της χ.α. δεν αποτελεί από μόνο του τον καταλυτικό παράγοντα εξάλειψης του ναζισμού.

Ο φασισμός μπορεί να νικηθεί, κυρίως, πολιτικά και κοινωνικά, εξαλείφοντας τα οικονομικά και κοινωνικά αίτια που τον θρέφουν και με ισχυρότερο όπλο την παιδεία.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι ανιστόρητοι συμψηφισμοί και η υιοθέτηση της θεωρίας των 2 άκρων από μέρος δημοσιολογούντων αλλά και πολιτικών, κυρίως της Ν.Δ.

Η θεωρία των 2 άκρων δεν ευσταθεί πολιτικά.

Ο φασισμός-ναζισμός στηρίζεται στη ρατσιστική θεωρία, στη φυλετική ανωτερότητα ενός έθνους και στην «ιστορική του μοίρα» να επικρατήσει επί των κατώτερων εθνών (σωβινισμός), εξολοθρεύοντας παράλληλα ό,τι μπορεί να αλλοιώσει την καθαρότητα της ράτσας: Αλλοεθνείς, αλλόθρησκους, ομοφυλόφιλους, αριστερούς, δημοκράτες….όποιον δεν πειθαρχεί στο δικό του δόγμα.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η πιο ακραία αριστερίστικη φράξια, έχει στον πυρήνα της ιδεολογίας της την αταξική κοινωνία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη που αφορά όλους, ανεξαρτήτως θρησκευτικής, εθνικής προέλευσης, ή σεξουαλικής επιλογής.

Η θεωρία των 2 άκρων δεν ευσταθεί ιστορικά.

Στον Β.Π.Π., κεντρώοι, δεξιοί, σοσιαλιστές και κομμουνιστές βρίσκονταν στο ίδιο στρατόπεδο απέναντι σε φασίστες και εθνικοσοσιαλιστές. Μαζί νίκησαν τον ναζισμό!

Η θεωρία των 2 άκρων λοιπόν αποτελεί μία μπαρούφα!

Οι μπαρούφες γίνονται όμως επικίνδυνες όταν υιοθετούνται από μέρος του πολιτικού συστήματος ως άλλοθι για να προσεγγίσουν εκλογικά ένα μικρό, αλλά εδραιωμένο διαχρονικά, τμήμα φασιστών στη χώρα μας.

Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Όχι μόνο οι αριστεροί, αλλά όλοι οι δημοκράτες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Η Δημοκρατία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ο φασισμός είναι ο εχθρός της Δημοκρατίας και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε και να τον τσακίσουμε!

* Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι εκπαιδευτικός και μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.