ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Πιο έτοιμη και πιο αποφασισμένη από ποτέ η Ελλάδα – Οι συμμαχίες με Γαλλία, ΗΠΑ, και αραβικό κόσμο που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του «σουλτάνου» - Γιατί η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδα «σπρώχνει» τον Ερντογάν στο… απονενοημένο διάβημα.

Το 2020 αποτέλεσε αναμφίβολα τη χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολλές φορές μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται από στεριά, αέρα και θάλασσα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν με ψυχραιμία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ωστόσο, έδωσε παράλληλα τη δυνατότητα να αναδυθούν ευκαιρίες αναδιοργάνωσης και εξοπλισμού του στρατεύματος, οι οποίες ήδη έχουν λάβει ή θα λάβουν προσεχώς το δρόμο της τελικής υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των συμμαχιών σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και φυσικά οι πυρηνικές δυνάμεις Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς και η έντονη αμυντική διπλωματία που αναπτύχθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, ενίσχυσαν σημαντικά το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας.

Είναι λογικό λοιπόν μετά από τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, το καθεστώς Ερντογάν να παραληρεί και να διαπιστώνει τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου, ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν τρομάζει από τις απειλές του «σουλτάνου» και των συνεργατών του, αλλά με όπλο τη νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και την καθαρότητα των θέσεών της, στέλνει στο… καλάθι των αχρήστων σχέδια και χάρτες της περίφημης τουρκικής «Γαλάζιας πατρίδας».

Μπορεί η «ωραία κοιμωμένη» Ευρώπη να διατηρεί τα εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά της και να συνεχίζει να αντιδρά ανεμικά απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, όμως η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας και η ταχύτατη εξοπλιστική αντεπίθεση, έθεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν στα… σχοινιά, που μέσα σε λίγους μήνες είδε ακόμα και βαθιά μουσουλμανικές χώρες να του γυρνούν την πλάτη και να αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ανησυχία της Άγκυρας εξελίχθηκε σε φόβο και εκνευρισμό, βλέποντας δύο πυρηνικές δυνάμεις (Γαλλία, ΗΠΑ) να εκφράζουν σαφώς τη στήριξή τους στην Ελλάδα και να καταδικάζουν τις επιθετικές ενέργειες του καθεστώτος. Ο Ερντογάν γνωρίζει πως το Άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας, περί αμφίδρομης στρατιωτικής συνδρομής, δεσμεύει τη Γαλλία έναντι της Ελλάδος, εφ’ όσον δεχθεί επίθεση, να της παρέχει βοήθεια και στρατιωτική συνδρομή, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα και με τη χρήση ένοπλης βίας αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Όπως έχουμε πει όμως, αυτό που δεν γνωρίζει ο Ερντογάν είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συμφωνία και για το λόγο αυτό ενδεχομένως να σκέφτεται να τεστάρει τη δυναμική της. Με το πολιτικό του κεφάλαιο άλλωστε να στερεύει, θα μπορούσε ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα να αποτελέσει την… ηρωική έξοδο του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, όπως τονίζουν διπλωματικοί αναλυτές, η όποια ενέργεια από πλευράς Τουρκίας θα γίνει πολύ σύντομα, με στόχο να προλάβει την εξοπλιστική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Rafale, Belh@rra και άλλα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο Ερντογάν αποφασίσει να… αυτοκτονήσει επιτιθέμενος στην Ελλάδα, τα πράγματα για την Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολα. Κατ’ αρχάς, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του 2020 όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «φορτώθηκαν» με βαρύτατο οπλισμό, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό με τις μονάδες επιφανείας και τα πανίσχυρα «αόρατα» υποβρύχια αποτελούν… Κέρβερο στο Αρχιπέλαγος. Όσο για την Αεροπορία, στέλνει μήνυμα καθημερινά στο «παλάτι», ταπεινώνοντας τους Τούρκους χειριστές που προχωρούν σε ανούσιες παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Παράλληλα, οι Τούρκοι θα βρουν απέναντί τους τις γαλλικές δυνάμεις, ενώ είναι βέβαιο πως θα δεχτούν την έντονη αντίδραση της Αμερικής αλλά και των χωρών του αραβικού κόσμου, που επιτέλους θέλουν μια Μεσόγειο με ήρεμα νερά, που θα κυριαρχεί η ειρήνη και η ευημερία.

Αν ωστόσο η Τουρκία επιμείνει και επιχειρήσει το… απονενοημένο διάβημα, τότε το πλήγμα από την Ελλάδα θα είναι τόσο ισχυρό που θα τη στείλει πίσω στο 19ο αιώνα. Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο αποφασισμένοι από ποτέ, πιο σίγουροι από ποτέ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Ο Δακτύλιος επέστρεψε: Τα όρια, οι εξαιρέσεις, το ωράριο - Τσουχτερά πρόστιμα για παραβάτες

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor