ΑΠΟΨΕΙΣ

Go back μαντάμ Μέρκελ… και να μην μας γράφεις

Go back μαντάμ Μέρκελ… και να μην μας γράφεις

Όλα αυτά για τα οποία δεν θέλουμε να θυμόμαστε την επί 16 χρόνια «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης – Τα μνημόνια και η φτωχοποίηση των Ελλήνων, το προσφυγικό και οι «πλάτες» στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Ο λογαριασμός έρχεται πάντα στο τέλος»! Αυτή η φράση ανήκει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με την ίδια να ανακοινώνει και το τέλος της από την καγκελαρία έπειτα από 16 χρόνια.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας έμεινε στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλον, μεταπολεμικά, ακόμα και από τον πολιτικό της μέντορα, τον Χέλμουτ Κολ. Αν φέρει μάλιστα κάποιος στο νου του εκείνη την περίφημη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για το ευρώ το 2008, θα δει ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν στο τραπέζι των συζητήσεων (Σαρκοζί, Μπαρόζο, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο, Γιουνκέρ κ.α.) αποτελούν παρελθόν.

Τα 16 χρόνια της Μέρκελ στην καγκελαρία έμμελε να ταυτιστούν - και μάλιστα άμεσα - με την Ελλάδα, με τις πρακτικές της καγκελαρίου να έχουν προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια εκρήξεις οργής, επεισοδίων και κοινωνικό-πολιτικής αστάθειας στην πατρίδα μας. Είναι γεγονός πως τα τελευταία 16 χρόνια δεν έχει υπάρξει ξένος ηγέτης που να έχουν γραφτεί τόσα εκατομμύρια λέξεις στον ελληνικό Τύπο για εκείνον. Δεν έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο εκτός Ελλάδος που το… πορτραίτο του να έχει εμφανιστεί τόσες φορές σε πορείες διαμαρτυρίας.

Ο Καραμανλής, ο ΓΑΠ και η… εκδίκηση

Ήταν 2007 όταν η καγκελάριος Μέρκελ ήρθε για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα και συνάντησε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τα λόγια της για την Ελλάδα τότε ήταν θετικά, με εκτίμηση για την πρόοδο της χώρας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως, βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των αεροσκαφών Eurofihter (συμμετέχει και η Γερμανία στην κατασκευή τους), ενώ είχαν μπει οι υπογραφές και περιμέναμε και τα γερμανικά υποβρύχια κλάσης 214. Φαίνεται όμως πως η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις και να στραφεί στη Γαλλία, εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα μαχητικά Rafale, εξόργισαν το Βερολίνο που φέρεται να έβαλε από τότε στο στόχαστρο την Αθήνα.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήριζε τη χώρα μας «διεφθαρμένη» και «Τιτανικό» έξω από… κουζίνες στο Νταβός, η Ελλάδα έμπλεξε σε ένα σπιράλ αμφισβήτησης και ανυποληψίας, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να μας κατατάσσουν στα… σκουπίδια. Η επιβολή σκληρών μνημονίων, με υποδείξεις για υπερφορολόγηση των πάντων, απολύσεις στο Δημόσιο, αυστηρό έλεγχο των οικονομικών από την τρόικα και μείωση μισθών και συντάξεων σε επίπεδα… Βουλγαρίας, φέρουν την υπογραφή της καγκελαρίου Μέρκελ και του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της εκδικητικής, κατά πολλούς, πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ εναντίον της Ελλάδας; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το έκανε για να συνετίσει τους επίσης «απείθαρχους» Ιταλούς, Γάλλους και Ισπανούς, που είχαν δέκα φορές πιο μεγάλα προβλήματα από την Ελλάδα. Άλλοι λένε πως το έκανε για λόγους… ηθικής, μιας και δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να εργάζονται σκληρά για να δίνουν δανεικά στους Έλληνες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι πως, πέρα από τις αναμφισβήτητα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας δεν είχαν εντυπωσιακές αλλαγές. Τι εννοούμε; Μετά από 12 χρόνια σκληρής ύφεσης, οδηγηθήκαμε από 230 δισ. ΑΕΠ με 200 δισ. κρατικό χρέος το 2009 σε 170 δισ. ΑΕΠ με 350 δισ. κρατικό χρέος και 250 δισ. μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος το 2021. Άρα, κάτι πήγε λάθος. Κάποιος έπαιξε με τις ζωές των Ελλήνων, με την αγωνία μας, με την αβεβαιότητα, που οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι την αυτοκτονία.

Τι κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση; Όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, περίπου 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Γερμανία εκτιμάται ότι κέρδισε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

«Συγγνώμη, λάθος» - Το πειραματόζωο Ελλάς και οι… κατόπιν εορτής απολογίες

«Η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας ήταν όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», δήλωσε πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ. Ασφαλώς δεν πρόκειται για καθαρό «mea culpa», αλλά είναι μια τοποθέτηση που ενισχύει την κριτική που έχει ασκηθεί αναφορικά με τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μετά το 2010.

Λάθη αναγνώρισε και ο ίδιος ο ESM, με ειδική έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι η εμπειρία με την Ελλάδα οδηγεί σε αναθεώρηση των πολιτικών που θα εφαρμόζονται στο μέλλον. Είχε προηγηθεί η παραδοχή της πρώην Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και το περίφημο «κάναμε λάθος με την Ελλάδα», ενώ και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε παραδεχτεί πως με τα χρήματα του πρώτου μνημονίου στην ουσία διασώθηκαν οι ξένοι επενδυτές που κατείχαν ελληνικά ομόλογα.

«Συγγνώμη, λάθος», λοιπόν και τόσες ζωές στην Ελλάδα κατεστραμμένες. Ε, λοιπόν όχι, δεν είναι τόσα απλά τα πράγματα. «Λάθος» σημαίνει όταν κάτι το κάνεις ακούσια. Στην περίπτωση της Ελλάδας όλα έγιναν εν γνώση όλων αυτών των «τοκογλύφων» του διευθυντηρίου των Βρυξελλών που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες ως πειραματόζωα, βάζοντας παράλληλα εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες τους.
Επομένως, περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι! Γιατί, αν μη τι άλλο, τις συνέπειες των λαθών τις πληρώνει ακόμα η ελληνική οικονομία.

Όλα για τον κολλητό, Ταγίπ Ερντογάν

Η Άνγκελα Μέρκελ συνέδεσε το όνομά της, μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομικών τον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, με την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, με τα μνημόνια, τις επιτροπείες, την τρόικα και τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών μας.
Λίγο όμως πριν φύγει από την γερμανική καγκελαρία και εγκαταλείψει και την πολιτική, αποδεικνύεται μοιραία και για τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας, μιας και η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. συνέπεσε με μια παρατεταμένη κρίση στα ελληνοτουρκικά.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, η Ευρώπη ήταν και πάλι απούσα στις διαφορές της με την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε ουσιαστικά εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος, το διευθυντήριο των Βρυξελλών άφησε το καθεστώς Ερντογάν να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα, ιστορικότερα και σίγουρα από τα πιο δοκιμαζόμενα μέλη της.

Τα αντανακλαστικά της προεδρεύουσας Γερμανίας αποδείχτηκαν και πάλι απελπιστικά αργά και κυρίως άστοχα και επικίνδυνα, κάνοντας με τον πιο απαράδεκτο και εξόφθαλμα προκλητικό τρόπο «πλάτες» στο καθεστώς Ερντογάν. Μόνο όταν «παιζόταν» ακόμα το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το Βερολίνο ψέλλισε δυο κουβέντες αντίδρασης στις ενέργειες της Άγκυρας.

Παράλληλα, η Γερμανία προχωρά – παρά τις έντονες αντιδράσεις - και στην εξοπλιστική ενίσχυση της Τουρκίας με υπερσύγχρονα υποβρύχια κλάσης 214, τα οποία φυσικά θα έχουν στόχο την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Όσο λοιπόν κι αν απολογηθεί η Μέρκελ και όσο κι αν ισχυρίζεται πως έχει μετανιώσει για ορισμένες πρακτικές της, η αλήθεια είναι πως αποδείχτηκε μοιραία για την Ελλάδα και το λαό της. Αφού μας διέλυσε οικονομικά, έκανε τα «στραβά μάτια» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα, «κάλυψε» πλήρως τον Ερντογάν που έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, εξοπλίζοντάς τον μάλιστα με νέα οπλικά συστήματα.

Συγχωροχάρτια λοιπόν ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να δώσει στη Μέρκελ και τη Γερμανία που ακόμα αρνείται τι πολεμικές αποζημιώσεις. Ελπίζουμε η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να έχει στ’ αλήθεια όραμα για την Ευρώπη και όχι βλέψεις για να αυξήσει τα γερμανικά ταμεία, καταστρέφοντας οικονομικά χώρες και ενθαρρύνοντας τον μόνιμο παραβάτη της περιοχής να διαταράξει την ειρήνη στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.