ΑΠΟΨΕΙΣ

Με ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θυσιάζει 80.000 δανειολήπτες, για τις τράπεζες

Με ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θυσιάζει 80.000 δανειολήπτες, για τις τράπεζες
Με ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θυσιάζει 80.000 δανειολήπτες, για τις τράπεζες
Intimenews

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, βρίσκονται 80.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς οι υπό εκδίκαση υποθέσεις τους, από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, πρέπει σύμφωνα με νόμο της Κυβέρνησης, να έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι το τέλος του 2022!

Της Μαίρης Ζαρκάδα

Αυτό σημαίνει ότι, με συνοπτικές διαδικασίες και καταστρατηγώντας κάθε δικαίωμά τους για δίκαιη Δίκη , άλλοι θα κληθούν να πληρώνουν μηνιαίες δόσεις και ας μην έχουν την οικονομική ευχέρεια (Σκύλλα) και άλλοι θα χάσουν τις περιουσίες τους, καθώς αν απορριφθούν οι αιτήσεις τους από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, αυτές θα κατασχεθούν από τις τράπεζες, (Χάρυβδη)!

Στα «κάγκελα» όμως βρίσκονται και οι Ειρηνοδίκες-Πταισματοδίκες, που καλούνται να εκδικάσουν τον υπέρογκο αριθμό των παραπάνω υποθέσεων, του νόμου 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά), καθώς «συνθλίβονται» εργασιακά, ενώ παραβιάζονται κατάφωρα βασικά συνταγματικά δικαιώματα, δικά τους και των πολιτών!

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των Ειρηνοδικών, της μειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Κ.Βουλγαρίδη (εφέτες), Ν. Βελλίας, Εμ.Φωτάκης (Ειρηνοδίκες) και των Δικηγορικών Συλλόγων ,οι οποίοι με σχετικές αιτήσεις τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησαν την παράταση του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων μέχρι το τέλος του 2024, επισημαίνοντας,ότι αν επιμείνει η Κυβέρνηση στην αυστηρή εφαρμογή του νόμου, τότε θα έχουμε ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατάλυση του δικαιώματος των πολιτών για δίκαιη Δίκη από τη μια και ευθεία παρέμβαση στο Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων από την άλλη.

Τα συναρμόδια υπουργεία όμως, «γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» πολίτες και δικαστές, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των τραπεζών και των Θεσμών, γεγονός που αποδεικνύεται από την σθεναρή άρνησή της να δώσει παράταση, έστω και κατά ένα χρόνο, ενώ χθες ψήφισε στη Βουλή, διάταξη με την οποία υποχρεώνει και τους Πταισματοδίκες να εκδικάσουν υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αν και αυτό δεν είναι στο αντικείμενό τους. Στην ουσία, οι Πταισματοδίκες δεν «έχουν ιδέα» από τέτοιες υποθέσεις, καθώς ειδικεύονται σε καθαρά ποινικές υποθέσεις και προανακριτικές πράξεις!

Να επισημανθεί δε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παραβιάζει και σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου!

Ειδικότερα:

Τον Νοέμβριο του 2020, ψηφίζεται ο νόμος 4745/20 (ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/10 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά),λόγω διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός του 2021, όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση.

Επειδή ο νόμος περιείχε πολλές αντισυνταγματικές διατάξεις, τόσο από την ίδια μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ζητήθηκε από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, να γνωμοδοτήσει σχετικά!

Με την υπ’ αριθμ.36/2020 απόφασή της, η Ολομέλεια, έθετε ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση, για την επιτυχή και συνταγματικά ορθή εφαρμογή του νόμου, ο αριθμός των υποθέσεων που θα χρεώνονται ανά Ειρηνοδίκη, να μη ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο, όπως αυτό ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά, από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα

Σε ετήσια βάση, οι υποθέσεις που θα χρεωθεί ο κάθε Ειρηνοδίκης, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 180. Εν προκειμένω θα αναγκαστεί να χρεωθεί σχεδόν τις τριπλάσιες!

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και σε πάνω από 30 Ειρηνοδικεία της.

Γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι αφού η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του δικαστή και εκείνος θα αναγκαστεί, να εκδικάσει τις υποθέσεις «φωτογραφικά»

Ακόμη και αν καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών και συνδράμουν και οι Πταισματοδίκες, ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων, καθιστά αδύνατη στην πράξη την ορθή απονομή δικαιοσύνης, όσο και αν έχει την καλή πρόθεση ο δικαστής, διότι ο χρόνος είναι αμείλικτος. Η κάθε υπόθεση, συνοδεύεται και από έναν ογκώδη φάκελο και την ίδια στιγμή οι Ειρηνοδίκες είναι επιφορτισμένοι και με την εκδίκαση υποθέσεων του πτωχευτικού κώδικα, που ψηφίστηκε το 2021! Και αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η κάθε υπόθεση θα … «πάει αδιάβαστη»!

Μέσα σε όλες αυτές τις παραπάνω δυσχέρειες θα πρέπει να προστεθεί ότι οι πολίτες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τη δική τους, είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, που για 80.000 δανειολήπτες, διαθέτει έναν μόνο προγραμματιστή!

Στο δια ταύτα, η Κυβέρνηση με το πρόσχημα της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας, ρίχνει στον «Καιάδα» των τραπεζών, 80.000 δανειολήπτες-υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε βάρος των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους!