ΑΠΟΨΕΙΣ

Φθηνή στέγη τώρα και όχι επικοινωνία

Φθηνή στέγη τώρα και όχι επικοινωνία

Το σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης του ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης

Το πρόβλημα της στέγης στην Ελλάδα είναι εκρηκτικό. Δεν γνωρίζω με ποια λογική της ελεύθερης οικονομίας, οικογένειες καλούνται να διαθέσουν τον μισό τους μισθό για ενοίκιο. Γύρω από τη στέγη διαμορφώνεται ένα καθεστώς αισχροκέρδειας και έλλειψης κοινωνικής αλληλεγγύης , αφού ενοικιάζονται σε υπέρογκες τιμές, διαμερίσματα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70.

Αυτή η ασυδοσία διαιωνίζεται όσο δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση. Παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών μα και την προσφορά φθηνής στέγης, με πρώτο μέλημα τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε την Πορτογαλία προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την πολιτική των Σοσιαλιστών σε αυτή τη χώρα, για το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που αποτελεί πρότυπο για όλους.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας εκφράστηκαν δημοσίως, η κυβέρνηση τις απέρριπτε και τελικά την Τετάρτη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξαφνικά θυμήθηκε το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Όμως το όψιμο αυτό ενδιαφέρον μόνο επικοινωνιακό μπορεί να θεωρηθεί.

Δεν περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσει την αντιγραφή των προτάσεων μας, είναι όμως απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστούν.

Σκύβουμε πάνω από τη νέα γένια, στηρίζουμε την προσπάθεια τους να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν οικογένεια και προβάλουμε το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

• Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που σε αντίθεση με το παρελθόν δεν θα παραχωρηθούν για ιδιοκατοίκηση αλλά ακολουθώντας βέλτιστα παραδείγματα θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα του δημοσίου
• Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή και ενοικίαση χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές, με ειδική πρόβλεψη για τις νέες οικογένειες
• Παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές
• Υιοθέτηση στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών ενός θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται και μία πιο έντονη πίεση στις τιμές των ενοικίων

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ, πολιτευτής Α’ Πειραιά, επιχειρηματίας