ΑΠΟΨΕΙΣ

«Φλερτάρει» με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

«Φλερτάρει» με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Η Morgan Stanley προβλέπει πως το ΑΕΠ φέτος θα αναπτυχθεί κατά 3,2% και 2,5% το 2023

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει η Morgan Stanley είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη αφορούσε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι. Με βάση τα παραπάνω η Morgan Stanley εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις που προκύπτουν από το άνοιγμα της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, εκτιμάται πως θα επιβραδύνει την εγχώρια ζήτηση, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023.

Η Morgan Stanley προβλέπει πως το ΑΕΠ φέτος θα αναπτυχθεί κατά 3,2% και 2,5% το 2023, ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,7% φέτος και στο 12,5% το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 6,3% φέτος προτού υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Ο αμερικανικός οίκος σχολιάζει και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και την Standard & Poor’s και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα μακριά από το investement grade.
Όπως λέει, οι αναβαθμίσεις είναι απόρροια των βελτιωμένων προοπτικών ανάπτυξης και της σταθερής πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Ενώ άλλοι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την Ελλάδα πιο μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, η Fitch αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του 2022, και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω κατά την επόμενη αξιολόγηση στις 8 Ιουλίου» αναφέρει η Morgan Stanley.

Και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε σύμφωνη τροχιά με τις προσδοκίες μας και το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα ήδη από το επόμενο έτος.