ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η Γερμανία χαϊδεύει τα αφτιά του Ερντογάν; Τα οικονομικά συμφέρονται και το τουρκικό λόμπι

Γιατί η Γερμανία χαϊδεύει τα αφτιά του Ερντογάν; Τα οικονομικά συμφέρονται και το τουρκικό λόμπι
AP

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα «χτυπά κόκκινο», με τον Ταγίπ Ερντογάν να βάλει κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να εξαπολύει δριμεία επίθεση στο Νίκο Δένδια, η Γερμανία εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος, αποφεύγοντας να καταδικάσει την επιθετικότητα της Αγκυρας.

Ειδικότερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν ανέφερε πως το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς - μπορώ να το πω γενικά - ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Είναι εμφανές πως για μια ακόμη φορά η Γερμανία χαϊδεύει τα αφτιά του Ερντογάν και γι’ αυτό υιοθετεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Η στάση του Βερολίνου μόνο τυχαία δεν είναι και όποιος παρακολουθεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις διαχρονικά αντιλαμβάνεται πως διέπονται από οικονομική και γεωπολιτική διάσταση, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού deal Μέρκελ – Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2016.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος των στενών σχέσεων Βερολίνου – Αγκυρας, είναι και ο ρόλος της τουρκικής μειονότητας στη Γερμανία κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια. Μιας μειονότητας που έχει εξελιχθεί σε ισχυρότατο λόμπι και σε σημαντικό πολιτικό παράγοντα, με οικονομική και κοινωνική ισχύ. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως οι λεγόμενοι Γερμανότουρκοι» είναι ο άσσος στο μανίκι του Ερντογάν σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του με τη Γερμανία.

Οι Τούρκοι της Γερμανίας ανέρχονται σε σχεδόν 4 εκατομμύρια, είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί, ενώ τα 2 εκατομμύρια από αυτούς ψηφίζουν, και στην πλειονότητά τους στηρίζουν τον Ερντογά. Κατά συνέπεια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκία είναι τεράστια, καθώς η Γερμανία ήταν ο κύριος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών με 16,6 δισ. δολάρια (στοιχεία 2019). Οι αντίστοιχες τουρκικές εισαγωγές από τη Γερμανία ανέρχονται σε 19,2 δισ. ευρώ, αμέσως μετά τη Ρωσία. Επίσης η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και πάνω από 3.000 θυγατρικές γερμανικές επιχειρήσεις εδρεύουν στην Τουρκία.

Και το παζλ των γερμανοτουρκικών σχέσεων συμπληρώνεται από τη σύμπραξη των αμυντικών βιομηχανιών τους. Η Τουρκία εισήγαγε το 2019 το 1/3 του συνόλου των εξαγωγών της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή 345 εκατ. ευρώ και φιγουράρει στην πρώτη θέση του πελατολογίου της το 2019 και το 2018.

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Απάντηση στην Τουρκία για τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά από το Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Προφανώς και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του ευρωπαίους εταίρους» είπε αρχικά ο κ. Οικόνομου και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο όπως κάνουν την τελευταία διετία, μια πραγματικότητα στην οποία αντανακλά ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά».

Το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε για άλλη μια φορά στην Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση έρχεται λίγες ώρες πριν την παρέμβαση που αναμένεται να κάνει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (30/05) το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.