ΑΠΟΨΕΙΣ

Το καλάθι του νοικοκυριού απογοητεύει από την αρχή

Το καλάθι του νοικοκυριού απογοητεύει από την αρχή

Το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται να περιορίζεται σε μία διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ-μάρκετ, που ήδη ισχύουν.

Η Κυβέρνηση μπορεί να ποντάρει στην επικοινωνία, όμως στην ουσία παίρνει μηδέν. Το «καλάθι του νοικοκυριού» απογοητεύει από την αρχή, καθώς η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ούτε δείχνει διάθεση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που έχει φουντώσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες

Το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται να περιορίζεται σε μία διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ-μάρκετ, που ήδη ισχύουν.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τον Απρίλιο του 2022 έως σήμερα, ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%. Στο αμέσως επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο (751-1.100 ευρώ) η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι υψηλή (9% έως 14%) αλλά σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με το φτωχότερο εισοδηματικό κλιμάκιο, παρ’ ότι η μέση κατανάλωση είναι αρκετά υψηλότερη. Στα υπόλοιπα εισοδηματικά κλιμάκια η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι χαμηλότερη του 11% και μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο του εισοδήματος

Όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη της ΓΣΕΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και των νοικοκυριών σήμερα είναι η ακρίβεια.

Μετά από 10 σχεδόν χρόνια μνημόνια και περιοριστικά μέτρα και σε αντίθεση με τις διαρκείς αναφορές της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για αναπτυξιακό άλμα, η ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας είναι γεμάτη αγωνία.

Αγωνία για το πόσο θα έρθει η ΔΕΗ και το φυσικό αέριο.

Αγωνία για τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Η κυβέρνηση εξαντλεί την πολιτική της σε δικαιολογίες, ευχολόγια και ημίμετρα. Αρνείται να πάρει δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, αρνείται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για:

· Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα,

· Επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας

· Αύξηση των ελέγχων στην αγορά

· Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών Ανάπτυξης και υποστήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων.

Διαβάστε ακόμα:

ΓΣΕΕ: Μειώθηκε κατά 40% η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων

Πηλίδης: Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό

«Άγνοια» δηλώνουν οι καταναλωτές για το «καλάθι του νοικοκυριού»