ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κρίσιμο τρίμηνο μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία

Το κρίσιμο τρίμηνο μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία

Εδώ και αρκετό καιρό επισημαίνουμε στο Newsbomb.gr πως οι κινήσεις της Τουρκίας προδίδουν νευρικότητα και ανασφάλεια, ενώ η ανθελληνική ρητορική που αγγίζει το όριο του ανήθικου, επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά του τουρκικού καθεστώτος.

Είναι αλήθεια πως παρατηρώντας τις ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αδυνατούμε να βρούμε κάτι σύννομο, κάτι που να εδράζεται σε κανόνες διεθνούς δικαίου. Εξώθηση μεταναστών με επίσημες τουρκικές «διευκολύνσεις» να διαβούν τα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο, υπογραφή παράνομων μνημονίων με την παράνομη κυβέρνηση της Τρίπολης, συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου που φτάνουν μέχρι και την απειλή της εμπόλεμης σύρραξης και επιθετικές ενέργειες επί του πεδίου.

Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε αφόρητη πίεση τόσο στο εσωτερικό του, με τους δείκτες της οικονομίας σε ελεύθερη πτώση λίγο πριν τις εκλογές, όσο και στο εξωτερικό, με τις χώρες της Δύσης αλλά και του αραβικού κόσμου να αντιλαμβάνονται πόσο αφερέγγυος και επικίνδυνος είναι ο Τούρκος πρόεδρος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Καθώς λοιπόν το φάσμα της πολιτικής συντριβής του στις προσεχείς εκλογές είναι πλέον ορατό, είναι βέβαιο ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του περί αύξησης της επιρροής ή της επικράτειας της Τουρκίας με «Γαλάζιες Πατρίδες» δεν βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος στον τουρκικό λαό - παρά μόνο ίσως στο ακροδεξιό και φανατισμένο κοινό του εταίρου Μπαχτσελί - ούτε βεβαίως γεμίζουν τις αδειανές τσέπες των Τούρκων πολιτών.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Ερντογάν; Κατά πάγια τακτική, η τουρκική ηγεσία όταν βρίσκει τα σκούρα στο εσωτερικό επιχειρεί να εξωτερικεύσει την κρίση, δαιμονοποιώντας την Ελλάδα και παρουσιάζοντάς τη ως παραβάτη του διεθνούς Δικαίου. Καθώς όμως τα επιχειρήματά της είναι έωλα και αβάσιμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χοντρής προβοκάτσιας. Και όταν μιλάμε για χοντρή προβοκάτσια, εννοούμε ενέργεια που θα προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναλύουν κάθε κίνηση των γειτόνων και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέμε για κάθε ενδεχόμενο, εννοούμε ακόμα και αυτό της εμπόλεμης σύρραξης. Άλλωστε, κυριαρχεί σαφώς η πεποίθηση πως παρά τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με Αμερικανούς, Γάλλους, Αιγυπτίου, Άραβες κλπ, την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα θα είναι μόνη και θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, που φυσικά ούτε μικρές, ούτε λιγοστές είναι. Αντιθέτως!

Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά για τις δυνατότητές μας, ενώ οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης. Όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στον αέρα του Αρχιπελάγους, με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και σκληρές αερομαχίες που ελλοχεύουν προφανώς τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει ζητήσει από τους πιλότους της HAF ψυχραιμία, μεγάλη προσοχή και αποφασιστικότητα όποτε χρειάζεται, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οι Πολεμικές Μοίρες έχουν ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον δείκτη ετοιμότητας, με το Καστέλι, τη Σκύρο και τη Λήμνο να είναι στην πρώτη γραμμή και όταν οι Τούρκοι μπαίνουν μαζικά να απογειώνεται από τις Πτέρυγες Μάχης ανάλογος ή και μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών με αυτών που έχουν εισβάλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου μπήκαν στο FIR Αθηνών 26 τουρκικά F-16, με τα 18 από αυτά οπλισμένα. Μάλιστα, τα 14 από αυτά κινήθηκαν ταυτόχρονα από διαφορετικές περιοχές ώστε να αιφνιδιάσουν. Η αντίδραση ωστόσο της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση και δυναμική, με ελληνικά F-16 και Mirage να δημιουργούν υπεροπλία στο αέρα και να ακολουθούν σκληρές αερομαχίες. Οι 10 εμπλοκές που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν τις εντολές της τουρκικής ηγεσίας για αύξηση των επαφών με τους Έλληνες πιλότους. Τι σημαίνει αυτό; Αύξηση και του κινδύνου ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Είναι σαφές πως απαιτείται μεγάλη προσοχή, ειδικά μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και δεν αποκλείεται ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει μια ακραία ενέργεια στο Αιγαίο. Αν το κάνει, ένα είναι σίγουρο, η απάντηση θα είναι άμεση, δυναμική και πειστική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες.