ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η μισή Ευρώπη αναμένεται να μπει σε ύφεση, η Ελλάδα όχι

Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός έκανε λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023
Intime

Σε καλύτερη κατάσταση θα είναι η ελληνική οικονομία σε σχέση με την Ευρώπη

Εμφανείς θα συνεχίσουν να είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομάς θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η μισή Ευρώπη, αναμένεται να μπει σε ύφεση, πράγμα που όπως τόνισε δεν πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι επιτυγχάνει μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και επανέλαβε ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα οδηγήσει στηνεπενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 σε σχέση με την Ευρώπη και για αύξηση των επενδύσεων εφέτος και το 2024.

Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το γεγονός να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα διατεθεί στην κοινωνία. Και επεσήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και το market pass δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, λέγοντας πως απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα πρέπει να είναι τόση, ώστε αφ' ενός να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών που θα πάρουν την αύξηση και αφ' ετέρου να αντέχει η επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τις συστημικές τράπεζες, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές έχουν δεσμευτεί δημόσια να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και στο κομμάτι των προμηθειών. Τέλος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εκεί που ήλπιζε να είναι.