ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέμα εθνικό η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Θέμα εθνικό η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκδηλώνει την αγωνία του για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Το «όχι στα πάντα, και ναι στο τίποτα» αποτελεί βασική κομματική επιλογή και υιοθετείται οριζόντια σε κάθε μικρή και μεγάλη εθνική επιλογή της χώρας, είτε λέγεται ενίσχυση της εθνικής άμυνας, είτε γλυπτά του Παρθενώνα. Στα όρια του κωμικού, τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται νυχθημερόν για να ανακαλύπτουν ένα πρόβλημα σε κάθε λύση, μια σκιά σε κάθε κυβερνητική επιτυχία.

Είμαι βέβαιη πως ακόμη και όταν κλείσει η συμφωνία της επιστροφής των γλυπτών, δε θα τους αρέσει ο τρόπος μεταφοράς τους και η συσκευασία! Πρόκειται για την αποθέωση της μιζέριας και της μικροψυχίας αλλά και την αδυναμία του να σταθεί στο ύψος της ευθύνης του ρόλου του.

Και ενώ όλες οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν χειριστεί το θέμα σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός του κα Κονιόρδου είχαν επιλέξει στη δική τους θητεία να κατηγορήσουν για τη μη επιστροφή των γλυπτών όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά όχι τη Βρετανία που παράνομα τα κρατά. Και ήταν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκτιμήσει πως ήταν ελάχιστες οι πιθανότητες επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2015 υιοθετούσε την ελληνική πρωτοβουλία για το αντίθετο. Με κοντή μνήμη και με κοντύτερη ακόμη εθνική ευθύνη, σήμερα ψάχνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις γραμμές της διαπραγμάτευσης μπας και βρει αφήγημα που θα εκθέτει την κυβέρνηση.

Θα ήταν χρήσιμο να πει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ πως η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα εθνικό. Δεν σταθμίζεται ούτε πολιτικά, ούτε κομματικά. Για όλους θα έρθουν ή για όλους θα μείνουν εκεί. Αφού διαχειρίστηκε επί των ημερών του το θέμα αδέξια και επιζήμια, είναι ώρα να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια ή θα είναι πάλι απέναντι σε κάθε εθνική επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση ποτέ άλλοτε η προοπτική επανένωσης των γλυπτών δεν ήταν τόσο κοντά όσο είναι σήμερα. Τα γλυπτά είναι ελληνικός θησαυρός που πρέπει να βρει ξανά τη θέση του στην Ελλάδα. Χρειάζεται μια λύση και αυτή θα προκύψει μέσα από μια λεπτή, σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Πάντα με βάση την πάγια θέση της χώρας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών. Όλα τα υπόλοιπα που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μίζερα και μικροκομματικά.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή να απουσιάζει και από αυτή την εθνική προσπάθεια. Ας γνωρίζει όμως, πως όταν τα γλυπτά επιστρέψουν, και διαβάσει κάποιος ποιοι το κατάφεραν, θα υπάρχουν όλα τα ονόματα εκτός από το δικό του.