ΑΠΟΨΕΙΣ

Στρατηγός Λαλούσης – Ναύαρχος Πετράκης: Η υστεροφημία το σπουδαιότερο παράσημο

Στρατηγός Λαλούσης – Ναύαρχος Πετράκης: Η υστεροφημία το σπουδαιότερο παράσημο

Οι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια σπουδαία καριέρα που τους έφερε στα ανώτατα αξιώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας την απόλυτη εκτίμηση, τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους συναδέλφους τους σε όλους τους Κλάδους, την Πολιτεία, αλλά και τον ελληνικό λαό. Σεμνοί, μετρημένοι, με θητεία ουσιαστική και με αποτελέσματα. 

Η θεμελιώδης έννοια που χαρακτηρίζει τον Αρχαίο Έλληνα ήρωα είναι η έννοια του κλέους. Ως κλέος ορίζεται η δόξα, η φήμη που αποκτά όχι μόνο ο ήρωας, αλλά και η οικογένειά του και οι μετέπειτα από αυτόν γενιές χάρη στα ανδραγαθήματά του στο πεδίο της μάχης και τη γενικότερη στάση του. Η έννοια του κλέους συνδυάζεται επίσης με τις έννοιες της αριστείας και της υστεροφημίας. Οι επιτυχίες ενός ήρωα στο πεδίο της μάχης αποτελούσαν την αριστεία του και του εξασφάλιζαν υστεροφημία στις επερχόμενες γενιές ανά τους αιώνες.

Από τα αρχαία χρονιά οι άνθρωποι προσπαθούσαν μέσα από τον τρόπο ζωής τους να διαμορφώσουν και να εξασφαλίσουν την υστεροφημία τους. Τη φήμη δηλαδή που θα ακολουθούσε και θα επέτρεπε στις επόμενες γενιές να τους δοξολογούν για το έργο τους, τον τρόπο ζωής τους και τα κατορθώματα τους. Η αντίληψη μάλιστα ότι η αγαθή φήμη και δόξα συνοδεύει έναν άνθρωπο και μετά τον θάνατό του, κατηύθυνε σε μεγάλο βαθμό τις ανδρείες πράξεις των πολεμιστών κατά την ηρωική εποχή.

Στις μέρες μας, η υστεροφημία συνεχίζει - ιδιαίτερα στις Ένοπλες Δυνάμεις – να αποτελεί την ανάγκη να αφήσει κάποιος το «αποτύπωμά» του, ώστε με το πέρασμα του χρόνου να γίνονται αναφορές στη ζωή και το έργο του.

Οι Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στις 16/01/2023, οδήγησαν στην αποστρατεία δύο εξαιρετικών Ελλήνων αξιωματικών, του Αρχηγού ΓΕΣ, Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση και του Αρχηγού ΓΕΝ, Ναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, δύο κορυφαίων στελεχών που ηγήθηκαν του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού επί τρία χρόνια και το έργο τους, οι δράσεις τους και η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, φέρνουν για τους ίδιους την πολυπόθητη υστεροφημία.

Ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης

Τόσο ο Ναύαρχος Πετράκης όσο και ο Στρατηγός Λαλούσης τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο τους προς την Πατρίδα. Προσέφεραν στο έπακρο με τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, την ψυχραιμία τους, την διορατικότητά τους και την αποφασιστικότητά τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών για την Άμυνα και την Ασφάλεια της Πατρίδας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Στρατηγός Λαλούσης και ο Ναύαρχος Πετράκης, από τη στιγμή που κάθισαν στις νευραλγικές θέσεις των Αρχηγών, δεν βρήκαν ούτε μία μια ήρεμη μέρα στο ελληνικό «Πεντάγωνο». Θυμηθείτε, ορκίστηκαν τέλος Ιανουαρίου του 2020 και τέλος Φεβρουαρίου ξέσπασε η κρίση στον Έβρο, με την προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα.

Ήταν τότε που ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια απειλή εξαιρετικά δύσκολη στα χερσαία μας σύνορα, μια απειλή η οποία ήθελε ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς μιας και απέναντι δεν είχε να αντιμετωπίσει έναν στρατό, αλλά πολίτες. Άριστος γνώστης της περιοχής, μιας και ήταν διοικητής της Δ’ Σώματος Στρατού τα προηγούμενα χρόνια, κατηύθυνε μεθοδικά και με σίγουρες κινήσεις τον Στρατό Ξηράς ώστε να θωρακίσει τα σύνορα, ενώ με αθόρυβες κινήσεις κατάφερε να δώσει πολύτιμες βοήθειες και στα Σώματα Ασφαλείας που ήταν στην πρώτη γραμμή.

Πάντα ήρεμος, πάντα ψύχραιμος, πάντα σίγουρος για κάθε του κίνηση. Απόλυτα αφοσιωμένος στο λειτούργημά του, πάντα ευγενικός και ηπίων τόνων, αντιμετώπιζε με λογική και ρεαλισμό οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες δεν δίσταζε λεπτό να πάρει καθοριστικές αποφάσεις. Το γεγονός ότι μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να καταστίσει «αστακούς» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φορτώνοντάς τα με βαρύτατο οπλισμό και να αναδιοργανώσει παράλληλα τις δυνάμεις στον Έβρο, επιβεβαιώνουν απόλυτα την άκρως επιτυχημένη θητεία του Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση.

Πέρα όμως από τις ενέργειες επί του πεδίου, ο «μαυροσκούφης» Στρατηγός φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης και για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην πανδημία του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά εργοστάσια να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τους στρατιωτικούς γιατρούς να τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο Στρατηγός Λαλούσης με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά την επίσκεψη σε στρατιωτικό εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, σε κάθε φυσική καταστροφή, ο κ. Λαλούσης ήταν πάντα έτοιμος να ενεργοποιήσει τα στελέχη και τα Μέσα, με τους «ήρωες με τα χακί» να βρίσκονται κάθε στιγμή δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονταν. Από τον σεισμό στη Σάμο και τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, μέχρι τους αποχιονισμούς στην Αττική, τη βοήθεια στις πυρκαγιές και τις καθημερινές αεροδιακομηδές ασθενών με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Ο Στρατηγός Λαλούσης αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη έχοντας καταφέρει να λύσει χρόνια προβλήματα στον Στρατό Ξηράς, ενώ πιστώνεται και τη σταδιακή βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων σε πολλά στρατόπεδα της Επικράτειας. Ταυτόχρονα κατάφερε να προχωρήσει και στην εξοπλιστική ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς των Ενόπλων Δυνάμεων, με κινήσεις στοχευμένες, όπως η απόκτηση των 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης M1117 που πλέον αποτελούν την κινούμενη ασπίδα των συνόρων μας, αλλά και η εισήγηση για την απόκτηση του κορυφαίου αντιαρματικού συστήματος από το Ισραήλ, των Spike NLOS.

Θυμίζουμε πως Πετράκης και Λαλούσης είχαν πραγματοποιήσει την κίνηση – ματ με τους Spike N Los, διαπιστώνοντας πως η έκδοση των Spike - που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού - θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτά εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αναβαθμίζοντας τη δύναμη πυρός των παραπάνω μονάδων.

Ναύαρχος Πετράκης: Ο αναμορφωτής του Πολεμικού Ναυτικού

Όσα κι αν γράψουμε για τον κ. Στυλιανό Πετράκη θα είναι λίγα μπροστά σε όσα προσέφερε στο Πολεμικό Ναυτικό αυτά τα τρία χρόνια. Κινούμενος με βάση το τρίπτυχο συνεχής εκπαίδευση, εξοπλιστική ενίσχυση, μόνιμη παρουσία σε σημεία - «κλειδιά», ο δυναμικός Αρχηγός ΓΕΝ κατάφερε όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες Κρίσεις με την Τουρκία στη θάλασσα, αλλά και να οδηγήσει με μοναδική αποφασιστικότητα το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή.

Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάρα πολλές κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο του 2020, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και φυσικά η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Λιβύη και από τον Περσικό Κόλπο, μέχρι τη Γαλλία και τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα του πολύπειρου Κρητικού Ναύαρχου, Στυλιανού Πετράκη.

Πιστός στην αποστολή του, πιστός στις ιδέες του Πολεμικού Ναυτικού, αφοσιωμένος στο έργο του, έθετε πάντα υψηλούς στόχους με ένα και μοναδικό κριτήριο: Το καλό του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμφωνία για την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra – των καλύτερων φρεγατών στον κόσμο - η παραγγελία 7 ελικοπτέρων Romeo - των κορυφαίων παγκοσμίως στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο - οι 44 τορπίλες και τα αντίμετρα για τα υποβρύχια, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ανθρώπινο δυναμικό, η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, ο αγώνας για απόκτηση ολοκαίνουργιων κορβετών και η εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του Πολεμικού Ναυτικού στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μεταφορά των εμβολίων, φέρουν την υπογραφή του Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Στα ναυπηγεία της Λοριάν ο Ναύαρχος Πετράκης κατά την τοποθέτηση του πρώτου τμήματος της φρεγάτας FDI Belh@rra

Πάντα ευγενικός, πάντα χαμογελαστός, με αξιοθαύμαστη υπομονή και με τα λόγια του καλά ζυγισμένα σε κάθε του τοποθέτηση, ένας αξιωματικός και άνθρωπος με σπάνια ποιότητα και μοναδικά χαρίσματα, που το Πολεμικό Ναυτικό είχε την τύχη να τον έχει στην ηγεσία του σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους.

Ο Ναύαρχος Πετράκης όχι απλώς ανταπεξήλθε σε κάθε πρόκληση, αλλά έβαλε και την υπογραφή του φαρδιά - πλατιά στην ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού, στην αλλαγή σελίδας για τον Στόλο, στις βάσεις για ένα σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό με πολλές και νέες πλώρες.

Η παρακαταθήκη του σπουδαία, με τα στελέχη να τον μνημονεύουν και για την επίτευξη του επιδόματος πλεύσης για τα πληρώματα που είναι σε αποστολές εν πλω. Ένα επίδομα που δόθηκε αναμφισβήτητα χάρη στην επιμονή, το θάρρος και τις πιέσεις που άσκησε ο Ναύαρχος Πετράκης.

Ο Ναύαρχος Πετράκης είχε πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληρωμάτων

Σαφέστατα και η αποστρατεία του Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση και του Ναυάρχου Στυλιανού Πετράκη προκαλεί συγκίνηση και χαρά, διότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια σπουδαία καριέρα που τους έφερε στα ανώτατα αξιώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας την απόλυτη εκτίμηση, τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους συναδέλφους τους σε όλους τους Κλάδους, από την Πολιτεία, αλλά και από τον ελληνικό λαό. Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργείται και ένα περίεργο συναίσθημα, ένα «κρίμα» που τέτοιοι σπουδαίοι αξιωματικοί δεν μπορούν να παραμείνουν ακόμα περισσότερο στην στρατιωτική ηγεσία.

Ευχή όλων οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ να είναι τόσο ικανοί, τόσο διορατικοί και τόσο αποτελεσματικοί όσο και οι κκ Λαλούσης και Πετράκης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη ποιοτικούς αξιωματικούς, με καθαρή σκέψη, καθαρή ματιά και ξεκάθαρους στόχους για το καλό της Πατρίδας.

Το Newsbomb.gr και η συντακτική του ομάδα εύχονται καλή αποστρατεία στον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση και στον Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη. Ένα μεγάλο «ευχαριστούμε» για όσα προσφέρατε αυτά τα τρία χρόνια στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η υστεροφημία σας είναι το μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο παράσημο.