ΑΠΟΨΕΙΣ

Η γενναία απόφαση του Τσίπρα και το σημαντικό πολιτικό του κεφάλαιο

Η γενναία απόφαση του Τσίπρα και το σημαντικό πολιτικό του κεφάλαιο

Έκλεισε ένας κύκλος 15 ετών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια φορτισμένη συγκινησιακά δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε έναν κύκλο 15 ετών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εξεπλάγησαν από την απόφασή του, κάποιοι άλλοι το περίμεναν. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τσίπρας φεύγει με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη που την κρίσιμη ώρα λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που πήρε το ΣΥΡΙΖΑ από το 3% και το οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ηταν εκείνος που παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και την έβγαλε από τα μνημόνια, λαμβάνοντας ομολογουμένως και πολύ δύσκολες αποφάσεις που του κόστισαν πολιτικά. Οσο βρισκόταν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και κυρίως δεν έδειξε την τόλμη που θα έπρεπε αναφορικά με τη στάση συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αποδείχθηκαν είχαν προσωπική ατζέντα και με τις πράξεις και τις τοποθετήσεις τους εξέθεταν ουσιαστικά τον ίδιο τον Τσίπρα.

Πρόκειται και για κάποιους στο στενό του πυρήνα που εδώ και χρόνια λειτουργούσαν με ιδιοτελείς σκοπούς και προετοίμαζαν το έδαφος για τη μετά – Τσίπρα εποχή. Σύντομα θα αποδειχθεί ποιος ήταν ο απώτερος στόχος τους και οι μάσκες θα πέσουν. Το λάθος του Τσίπρα είναι πως δεν αντιλήφθηκε πως συγκεκριμένα πρόσωπα επέφεραν πλήγμα στην δική του εικόνα.

Αυτά τα στελέχη καλούνται να αποδείξουν εάν έχουν τη δυναμική και το πολιτικό status να διατηρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο αν μπορέσουν να οδηγήσουν το κόμμα σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας. Αυτό πάντως που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την πολιτική ζωή του τόπου. Και με την παραίτησή του απέδειξε πως έχει το σθένος να αναλαμβάνει την ευθύνη ως πραγματικός ηγέτης.