ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί στην Νορβηγία Αλεξάνδρα; 

Γιατί στην Νορβηγία Αλεξάνδρα; 

Κι αν πάντοτε στον καρπό χτυπά ο παλμός της πατρίδας, η ματαιότητα που κυλάει σε κάθε γωνία ελπίδας, μακριά σε κρατάει.

Το 2013 , όταν ακόμη κοχλαζε η κρίση, ο σύντροφος της Αλεξάνδρας αποφάσισε να κλείσει την επιχείρηση του. Με αφορμή την πρόσκληση ενός φίλου του στην Νορβηγία, σκέφτηκε να γευτεί μια κουταλιά της ξένης χώρας. Γενικά ο άνθρωπος αναζητά την σιγουριά, την ασφάλεια. Όχι την βολή. Στο βόλεμα φυτρώνει και η βαρεμάρα, που ωθεί προς την έξοδο.

Η Αλεξάνδρα πρωτογνώρισε αυτά τα συναισθήματα σε εκείνη τη χώρα. Μέσα της έκαναν βροντερό κρότο. Ήχο, που εύκολη έκανε την απόφαση της , να μείνει μόνιμα εκεί. Όσο κι αν πάντοτε στον καρπό χτυπά ο παλμός της πατρίδας, κάποιες φορές η ματαιότητα που κυλάει σε κάθε γωνία ελπίδας, μακριά σε κρατάει. Έτσι οι δυο τους , δημιούργησαν εκεί στην ξενύχτια οικογένεια.

Πρώτος νονός του παιδιού γίνεται το νορβηγικό κράτος δίνοντας 150€ κάθε μήνα για το κάθε παιδί. Ενώ στις μονογονεϊκές το ποσό διπλασιάζεται. Σε κάθε νεα μανουλα φτάνουν 9.000€ Στο λογαριασμό της αν δεν έχει δουλέψει τελευταίο εξάμηνο. Αλλιώς δικαιούται κανονικά την άδεια μητρότητας. Να διευκρινίσουμε Πως Νορβηγία υπάρχει άδεια πατρότητας επίσης, η οποία φτάνει τους τρεις μήνες. Στη χώρα μας κάθε παιδάκι που έρχεται στον κόσμο λαμβάνει από 2400 ως 3.500€ έκαστος. Παρ´όλα αυτά δικαιούχος είναι η μητέρα που έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Ένας παράγοντας που στο εξωτερικό έχει 15πλάσιο όριο.

Κάτι εξίσου σημαντικό, όπως μας είπε η Αλεξάνδρα, αποτελεί το γεγονός πως σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού σου ή σχολικής υποχρέωσης μπορείς να λείψεις από την εργασία σου, αλλά θα πληρωθείς. Στην Ελλάδα έχεις τη δυνατότητα αν το τεκνό σου βρεθεί στο νοσοκομείο να απουσιάζεις. Υπάρχει και μία εύθραυστη παράγραφος η οποία σου δίνει τη δυνατότητα, μια φορά το χρόνο, όταν παίρνει βαθμούς να απέχεις από την εργασία σου.

Από την άλλη, μοτό του σχολείου θεωρείται , πως το παιδί είναι απαραίτητο να ζήσει την παιδική του ηλικία. Δηλαδή σπάνια επιβαρύνονται με εργασίες οι μαθητές τα σαββατοκύριακα ή τις διακοπές. Στα σχολεία, όπως μας μετέφερε η Αλεξάνδρα, τα πιτσιρίκια μαθαίνουν να μαγειρεύουν, να πλέκουν ενώ δωρεάν τους παρέχονται εξωσχολικές δραστηριότητες , όπως το κολύμπι. Ακόμη , οικονομική βοήθεια δίνεται στις οικογένειες που αδυνατούν να αγοράσουν ζεστά ρούχα για τις κρύες μέρες. Καθώς είναι βασική πεποίθηση των δασκάλων , ανεξάρτητα από τον καιρό, οι μαθητές να παίζουν στο προαύλιο.

Πολλά ακόμη τα προνόμια που παρουσιάζει στον λογαριασμό της στο TikTok η Αλεξάνδρα, (alexandragiota1karras). Σταδιακά το ελληνικό κράτος προσπαθεί να κλείσει πληγές που χρόνια αιμορραγούν. Ανεκτίμητη αξία η θάλασσα, ο ήλιος, η ζεστασιά του γαλάζιου. Μα το χέρι βοηθείας που ακουμπά την πλάτη κάθε νορβηγού πολίτη, κάθε νορβηγού γονιού λάμπει πιο δυνατά κι ας τα νερά είναι θαμπά.