ΑΠΟΨΕΙΣ

Πληρεξουσιότητα και συνείδηση εν λευκώ…

Πληρεξουσιότητα και συνείδηση εν λευκώ…

Το Σύνταγμα είναι σαφές. Οι βουλευτές «αντιπροσωπεύουν το Έθνος» (αρ.51 παρ.2). Και «έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» (αρ.60 παρ.1).

Της Ιωάννας Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη

Το πώς αντιπροσωπεύουν το Έθνος και πώς ασκούν το απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και ψήφου οι κ.κ. Κουντουρά, Παπακώστα, Δανέλλης, Ζουράρις, Κόκκαλης και Παπαχριστόπουλος το είδαμε. Το ότι εξελέγησαν με ένα κόμμα και στηρίζουν στο Κοινοβούλιο ένα άλλο χωρίς να προσχωρήσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του δεν τους ήταν αρκετό.

Έφτασαν στο σημείο να δώσουν γραπτώς πληρεξούσιο εν λευκώ στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδιά της πριν καν τα δουν! Δύο δε εξ αυτών, οι κ.κ. Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος, τους οποίους εύστοχα η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε «βουλευτές υβρίδια», θα ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ενώ θα εξακολουθήσουν να ανήκουν στους ΑΝΕΛ, άρα στην αντιπολίτευση!

Ο ευτελισμός των προθύμων ακολούθων του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικός του κοινοβουλευτικού τους αναστήματος, δεν είναι όμως προσωπική υπόθεση. Ο τερατώδης και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά χειρισμός φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και τη σύμπραξη του προέδρου της Βουλής. Αμφότεροι έδειξαν πόσο σέβονται το Κοινοβούλιο και τους κανόνες του. Αμφότεροι επιβεβαίωσαν ότι η θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος είναι γι’ αυτούς «ενόχληση» που πρέπει να παραμερίζεται όποτε παρεμποδίζει την ακώλυτη νομή της εξουσίας από τους ίδιους. Ο «μη εκβιαζόμενος» πρωθυπουργός μερίμνησε μάλιστα να ικανοποιήσει και τον κ. Καμμένο αναθέτοντας στους κ.κ. Ζουράρι και Παπαχριστόπουλο τον καινοφανή ρόλο του «συμπολιτευο-αντιπολιτευόμενου» βουλευτή.

Η Νέα Δημοκρατία θα αντιταχθεί στη νέα αυτή εκτροπή ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα νομοσχέδια. Ο εξευτελισμός, όμως, κάθε κοινοβουλευτικού κανόνα και ατομικής αξιοπρέπειας από την τοξική κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι ακολούθους της εμπεδώνει περαιτέρω στους πολίτες το αίσθημα της αποστροφής και την απαξίωση της Βουλής και του πολιτικού κόσμου.

Ένας Πρωθυπουργός και ένας πρόεδρος της Βουλής που δεν σέβονται κανέναν κανόνα… Μετακινούμενοι βουλευτές που, αυτοεξευτελιζόμενοι, δεν σέβονται τις αρχές και τις αξίες, για τις οποίες τους εμπιστεύθηκαν οι ψηφοφόροι τους, αλλ’ ούτε καν τον εαυτό τους.. Μαζί τους, όμως, ευτελίζεται και ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός.

Η απάντηση σε αυτήν την φαρσοκωμωδία της συναλλαγής και των θεσμικών εκτροπών, που εξελίσσεται εδώ και μήνες, θα δοθεί σύντομα από τον λαό. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι εθνική ανάγκη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια.

Χρειάζεται άμεσα μία νέα κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών και θα οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα.

Η κ. Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος, τ. Αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών