ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2019: Οι δήμαρχοι του «παρά ένα» και το σύνδρομο της ασφάλτου

Εκλογές 2019: Οι δήμαρχοι του «παρά ένα» και το σύνδρομο της ασφάλτου
Τέσσερα χρόνια τώρα, πρόχειρα «μπαλώματα», λακκούβες και βλαστήμια: Για το λάστιχο και το αμορτισέρ του αυτοκινήτου που διαλύθηκαν, για τα σπίτια που πλημμύρισαν, για τους δρόμους που έμεναν χωρίς φωτισμό, θυμίζοντας τα βράδια σκηνικό ταινίας θρίλερ.
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλογές 2019 | Δημοτικές εκλογές: Εδώ και 12 χρόνια κατοικώ σε μια γειτονιά στην «καρδιά» της Αθήνας, περικυκλωμένη από πολύβουους δρόμους. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όλοι – μα όλοι – αυτοί οι δρόμοι ήταν πάντοτε γεμάτοι από λακκούβες, πρόχειρα «μπαλώματα» που διαλύονταν με την πρώτη νεροποντή, βουλωμένα ρείθρα που έκαναν τους μπαζωμένους και χτισμένους παραπόταμους και χειμάρρους του Κηφισού να μοιάζουν με μανιασμένη θάλασσα, στην πρώτη καταιγίδα.

Και φτάνουμε μια «ανάσα» πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι λακκουβιασμένοι δρόμοι εξαφανίζονται ξαφνικά ως διά μαγείας και στη θέση τους προβάλλουν φρεσκοστρωμένοι ασφαλτοτάπητες, θαρρείς και διασχίζεις κάποιο βουλεβάρτο στο Παρίσι.

Ώρα 03:00 το πρωί: Τα συνεργεία έχουν πάρει «φωτιά». Έχουν ήδη φρεζάρει το οδόστρωμα και πλέον ασφαλτοστρώνουν τον άλλοτε «σαραβαλιασμένο» δρόμο. Πρέπει να τελειώσουν γρήγορα, όμως, πριν από το ξημέρωμα, για να δει ο πολίτης έτοιμη και… στρωμένη τη δουλειά. Μεγάλο πράγμα η «έξωθεν καλή μαρτυρία» σε τούτη τη χώρα…

Από δίπλα και η ομάδα αποκαθαρισμού κάνει το αυτονόητο: Ξεβουλώνει τα γεμάτα από σκουπίδια ρείθρα.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα είναι κακό που κάνουν κάτι τέτοιο; Φυσικά όχι, αυτή είναι η δουλειά τους. Το ερώτημα είναι, γιατί επί τέσσερα χρόνια δεν είχε γίνει το παραμικρό; Ούτε συντήρηση του οδοστρώματος, ούτε καθαρισμός των ρείθρων ούτε τίποτα. Και γιατί, ξαφνικά, τέτοια πρεμούρα, ώστε να είναι όλα στην εντέλεια;

Γιατί πολύ απλά είμαστε στο «παρά ένα» της κάλπης και πολλοί δήμαρχοι - ευτυχώς όχι όλοι - έχουν μάθει να σκέφτονται και να αποφασίζουν με την λογική της τελευταίας στιγμής.

Τέσσερα χρόνια, πρόχειρα «μπαλώματα», λακκούβες και βλαστήμια: Για το λάστιχο και το αμορτισέρ του αυτοκινήτου που διαλύθηκαν, για τα σπίτια που πλημμύρισαν, για τους δρόμους που έμεναν χωρίς φωτισμό, θυμίζοντας τα βράδια σκηνικό ταινίας θρίλερ.

Οι δήμαρχοι του «παρά ένα» ξέρουν καλύτερα και τρέχουν λάχα – λάχα την τελευταία στιγμή να πείσουν τους πολίτες για τα… έργα και τις ημέρες τους.

Από «Μουγκοθόδωροι» της τετραετίας μετατρέπονται αίφνης σε δεινές «Παστρικοθοδώρες» της τελευταίας στιγμής, για μερικά ψηφάλακια.

Ποιος φταίει, όμως; Όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου. Όταν φτάνει εκείνη η ώρα της κάλπης, κατά την οποία πρέπει να βάλουμε σταυρό σε αυτόν που είναι αποτελεσματικός και όχι φανφαρόνος, δεν το κάνουμε. Είτε σκεπτόμαστε πελατειακά, είτε απλώς απέχουμε, γιατί «είχε καλό καιρό μωρέ και εντάξει… τι θα αλλάξει τελικά, εμείς θα τον αλλάξουμε τον κόσμο;».

Αυτό είναι το λάθος μας και στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι τα θύματα του «συνδρόμου της ασφάλτου» και της λογικής του «παρά ένα».

Γι’ αυτό, όταν φτάσει η ώρα της κάλπης, ας αφήσουμε το ραχάτι κι ας κάνουμε αυτό που πρέπει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανικός: Ξέθαψαν ψυγείο από την αυλή του – Οι αποκαλύψεις που ΣΟΚΑΡΑΝ

Αλλάζει ο καιρός! Πλησιάζει κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Συντάξεις Μαΐου 2019: Το Πάσχα φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές - Δείτε όλες τις ημερομηνίες

Σχετικές ειδήσεις