ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανώμαλη προσγείωση

Ανώμαλη προσγείωση

Ακούγοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, μετά τη σαρωτική του ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, συνειδητοποιείς ότι αυτή η εμφάνιση ήταν η αρχή του τέλους- σε μία υπερδεκαετή παρουσία στα πολιτικά τεκταινόμενα αυτού του τόπου- για έναν άνθρωπο που πολιτεύθηκε μέχρι τα πολιτικά του «στερνά», με το ίδιο ακριβώς μότο: αλαζονεία, έπαρση, καρεκλοκενταυρισμός.

Προφανώς, ουδείς ενημέρωσε αυτόν τον πρωθυπουργό, προτού ανέβει στο βήμα του διαγγέλματος, ότι μετά από ήττες και μάλιστα συντριπτικές, συνήθως έχεις μισή κουβέντα, για να δώσεις συγχαρητήρια στον αντίπαλο. Κι έχεις άλλη μισή, για να απολογηθείς για τα λάθη σου, να δείξεις ότι συνειδητοποιείς τους λόγους που σε έφεραν στον πάτο του πολιτικού γίγνεσθαι και για να ζητήσεις μία, έστω μικρή, συγγνώμη από όλον εκείνον τον κόσμο που πίστεψε πλανημένα ότι θα έκανες όσα κατά καιρούς υποσχόσουν.

Είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός ποτέ δεν συγχώρησε την απάτη και την αυταπάτη του 2015. Δεν συγχώρησε, όμως και την καθημερινή του καταστροφή, το καθημερινό του «βούλιαγμα» στην ανέχεια.

Κι αντί για μισή κουβέντα συγγνώμης, είδε κι άκουσε έναν πρωθυπουργό αριβίστα, ρεβανσιστή, αλαζόνα. Έναν πρωθυπουργό που χρέωσε την πανωλεθρία του στον λαό που… δεν κατάλαβε. Έναν πρωθυπουργό που, στο βαθύτερο νόημα των λεγομένων του, μπορούσες να διακρίνεις ακόμα και απέχθεια προς την τελική λαϊκή ετυμηγορία. Απέχθεια απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία.

Σαν να μας απειλούσε, σε περίπτωση που αποφασίσουμε να ψηφίσουμε κάτι διαφορετικό, από τη βούληση του στρατηγείου, στις επόμενες εκλογές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο κόσμος, όμως, έχει από καιρό γυρίσει την πλάτη σε αυτόν τον πρωθυπουργό. Κατέδειξε με σαφήνεια ότι απαιτεί εδώ και τώρα τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Κατέδειξε με σαφήνεια ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση. Δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε ίχνος λαϊκής νομιμοποίησης.

Με μία δεύτερη σκέψη, βέβαια, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν θα έπρεπε να περιμένεις κάποιου είδους διαφορετική συμπεριφορά από αυτόν τον πρωθυπουργό. Με τον τρόπο που πολιτεύθηκε, με τον τρόπο που ανέβηκε στην εξουσία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την εγκαταλείπει.

Το πρώτο παρήγορο στοιχείο είναι ότι δεν τόλμησε να κάνει μία ξέχωρη δική του ανάγνωση του αποτελέσματος για να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία. Το δεύτερο παρήγορο είναι ότι δεν θα λείψει σε κανέναν.

* Η Σοφία Νικολάου είναι Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄Αθήνας και Δικηγόρος

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα Εκλογών 2019: Αυτοί είναι οι δέκα λόγοι της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Το διαδίκτυο κέρδισε τη μάχη της ενημέρωσης στις εκλογές

Σχετικές ειδήσεις