ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Γιατί πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και κυρίως απόφαση. Τα «Μάτια», οι «Μάνδρες» και οι «Σωζοπόλεις» θα σταματήσουν να υφίστανται ή – έστω – θα περιοριστούν, αν και μόνο αν τα χέρια και τα μυαλά των υπευθύνων αρχίσουν να δουλεύουν, όχι διά του καταστέλλειν αλλά μάλλον διά του προλαμβάνειν.
EUROKINISSI / MOTIONTEAM

Ακραία καιρικά φαινόμενα | Χαλκιδική | Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια, Σωζόπολη, Νέα Καλλικράτεια. Η απώλεια επτά ανθρώπων και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης (10/07/2019) την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καταδεικνύουν την ανάγκη για μια ευρύτερη αλλαγή παραδείγματος και συμπεριφοράς τόσο σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας όσο και σε ό,τι αφορά τη γενικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η παραδοχή ως προς το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το νέο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Ερωτηθείς την Πέμπτη (11/07/2019) πώς θα επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Πήρα προσωπικά τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν, αλλά λίγα, διότι και αυτά που υπάρχουν έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ και από εκείνους στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, διότι το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όριά του πολλαπλώς».

Εάν κρατήσει κανείς την τελευταία φράση, εύλογα θα μπορούσε να συμπεράνει πως δεν είναι μόνο το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στα όριά του. Εξίσου οριακή είναι και η κατάσταση που επικρατεί ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύβεται πια: Το σύστημα είναι «γερασμένο», χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, αναβάθμιση του εξοπλισμού και κυρίως τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και πλήρως καθετοποιημένου συστήματος οργάνωσης που θα ελέγχεται από ένα ενιαίο όργανο συντονισμού και εποπτείας.

Στ’ αυτιά όλων ηχεί ακόμα και σήμερα η δήλωση - ευχή του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «να μη ζήσουμε άλλο Μάτι». Για να γίνει αυτό, όμως, δεν φτάνουν μόνο οι ευχές.

Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και κυρίως απόφαση. Τα «Μάτια», οι «Μάνδρες» και οι «Σωζοπόλεις» θα σταματήσουν να υφίστανται ή – έστω – θα περιοριστούν, αν και μόνο αν τα «κυβερνητικά μανίκια» σηκωθούν πραγματικά και τα χέρια και τα μυαλά των υπευθύνων αρχίσουν να δουλεύουν, όχι διά του καταστέλλειν αλλά μάλλον διά του προλαμβάνειν.

Όμως, η ευθύνη δεν αφορά μόνο την πολιτεία. «Φταίει το κράτος», ακούμε συχνά να λέγεται στα διάφορα «πηγαδάκια» που συζητούν για τις ειδήσεις. Μα το κράτος αυτό, δεν είμαστε εμείς; Δεν ανήκουμε σ’ αυτό ή μήπως δεν συνιστούμε μέρος του;

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε πλέον με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι γιατί πρέπει γενικά κι αόριστα, αλλά γιατί αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, για την οποία είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Επί χρόνια χτίζαμε πάνω σε ρέματα, μπαζώναμε κοίτες ποταμών και φράζαμε με μαντρότοιχους τον αιγιαλό. Πληρώναμε «μπαξίσια», για να κάνουν ο δήμος και η κεντρική διοίκηση τα «στραβά μάτια».

Είναι σχεδόν αδύνατο να τα βάλει κανείς με τη μανία μιας φύσης που εκδικείται. Δεν πρέπει, όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι; Δεν είναι προτιμότερο να εκπαιδευόμαστε από το να παιδευόμαστε;

Η αλλαγή στο επιτελικό πλάνο της Πολιτικής Προστασίας είναι πλέον, κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Δεν φτάνουν τα σχέδια επί χάρτου και οι υποσχέσεις.

Χρειάζεται σύμπραξη και πραγματική δημιουργική συνέργεια της πολιτείας με φορείς και συλλογικότητες που θα συμβάλλουν μελλοντικά και θα έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα αυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση για τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη - Διαγνώστηκε με καρκίνο

Ανείπωτος πόνος: Σκοτώθηκε ο Άρης Δάρρας - Θρήνος για τον 36χρονο ποδοσφαιριστή

Εκβιασμοί και απειλές Τσαβούσογλου: Αν η ΕΕ πάρει μέτρα, αυξάνουμε τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις