ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα: Τα πρόσωπα-«κλειδιά» για το deal

Επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα: Τα πρόσωπα-«κλειδιά» για το deal

Η επένδυση της Microsoft  στην Ελλάδα που υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ αποτέλεσε είδηση της ημέρας την Δευτέρα, όχι μόνο γιατί θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία, αλλά και γιατί αποδεικνύει την εμπιστοσύνη ενός τεχνολογικού κολοσσού στην κυβέρνηση και την χώρα μας.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το ρεπορτάζ, η συμφωνία επετεύχθη και λόγω της προσωπικής επαφής που είχαν τον τελευταίο χρόνο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της Microsoft , Brad Smith.

Μία επαφή που ξεκίνησε από το φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές της χρονιάς στο Νταβός με την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Οι εξελίξεις έτρεξαν ραγδαία, και λίγες μέρες μετά ο κ. Smith ήρθε στην Ελλάδα για εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Microsoft είχε επιδείξει «ισχυρό ενδιαφέρον σε διάφορα πεδία» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και την δυναμική που δείχνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό με τις επιτυχίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο καθ όλο το 2020 επέδειξε σημαντικότατο έργο.

Λίγο μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου «έτρεξε» το «project Olympia» που αφορούσε εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η συνεργασία αυτή έβαλε τις βάσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για να προχωρήσουν οι συζητήσεις και σε άλλους τομείς.

Στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συμμετείχαν κι άλλα πρόσωπα με σημαντική συμβολή. Από το Μαξίμου κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες.

Καίριος ήταν ακόμη ο ρόλος του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές.

Από την πλευρά της Microsoft , κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα.

Ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο οι οποίες έπρεπε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μέγα φιάσκο για τους Τούρκους: Ενεργοποίησαν S-400 για να βρουν ελληνικά F-16 και… ούτε που τα είδαν