ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το Paris Match απαντά στoν Γ.Βαρουφάκη στα περί αισθητικής

Το Paris Match απαντά στoν Γ.Βαρουφάκη στα περί αισθητικής

Το Paris Match απαντά στις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι μετάνιωσε για τη φωτογράφιση με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Αθήνα.

Τη σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον Alpha «θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφιση. Το μετάνιωσα και εγώ και η Δανάη. Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει».

Η ανακοίνωσή του περιοδικού

«Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του "Le Minotaure planétaire" στα γαλλικά, από τις εκδόσεις Cercle, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποδέχθηκε το αίτημα του Paris Match για να τον συναντήσει για μια αποκλειστική συνέντευξη στο σπίτι του στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν η ομάδα του περιοδικού, που αποτελείτο από έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο, αναχωρήσει για την Ελλάδα, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών πως θα γίνει ένα αφιέρωμα σύμφωνα με αυτά που παραδοσιακά κάνει το Match το οποίο θα συμπεριλάμβανε και εικόνες με την σύζυγό του Δανάη Στράτου στο διαμέρισμά τους στην Αθήνα. Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2015, το μεσημέρι, στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εurogroup της 9ης Μαρτίου. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες διευκρινίζονται και στις λεζάντες των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο Paris Match.

Η συνέντευξη του Υπουργού πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εμπορικής πτήσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, στις 8 Μαρτίου το βράδυ. Το θέμα που αποτελείται από πολλές φωτογραφίες, ένα πορτρέτο, και μια πιο οικονομική συνέντευξη, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου και θα δημοσιεύονταν στις 12 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «δεν εκτιμά την αισθητική των φωτογραφιών», στις οποίες όμως συμφώνησε να συμμετάσχει. Αυτό το έκανε αφότου τα social media και διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολίασαν με πολύ οξύ τρόπο το ρεπορτάζ.

Το Paris Match έχει μια μακρά παράδοση που χρονολογείται πάνω από μισό αιώνα, στις συνεντεύξεις με πολιτικούς και αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο. Όλες συνοδεύονται από φωτογραφίες – γιατί αυτό είναι το DNA του ειδησεογραφικού περιοδικού μας. Τα δύο στοιχεία, το κείμενο και το βίντεο, έχουν τη σημασία τους. Το να γίνεται επίθεση στο ένα, χωρίς να αναφέρεται το άλλο δεν έχει νόημα. Επιπλέον, δεν έχουμε παρεκκλίνει από κανένα κανόνα δεοντολογίας.

Κάποιοι στα social media βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Γιάνη Βαρουφάκη για ευκαιριακούς λόγους (θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στην Ευρώπη αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα πολύπλοκο δράμα σχετικά με την τύχη της Ελλάδα και του χρέους της, κατά την οποία μια τέτοια επίθεση μπορεί να είναι σημαντική), κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη της εφημερίδας. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μας δέχτηκε στο σπίτι του και μας εξήγησε τη στρατηγική και τις ιδέες του στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα του από την κρίση. Η απόπειρα υπονόμευσης του οικονομικού και πολιτικού μέρους αυτής της ιστορίας χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες για κριτική μεταφράζεται στις προθέσεις των μεμονωμένων αρθρογράφων. Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδεται στο Paris Match».

Σχετικές ειδήσεις