ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Με αυστηρό πρωτόκολλο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Με αυστηρό πρωτόκολλο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ειδήσεις για Επίσκεψη Ομπάμα: Με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο, έγινε η επιλογή των 120 προσώπων που θα παρακαθήσουν στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο

H Προεδρία της Δημοκρατίας προχώρησε σε διευκρινίσεις για το ποιοι θα παραστούν στο δείπνο με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πηγές της οποίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, για επίσημη επίσκεψη, αλλά επίσκεψη εργασίας.

Με δεδομένο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μισέλ, ούτε οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες θα συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους.

Το γεγονός ότι ακολουθούνται ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες έχει ως συνέπεια να αποκλειστούν από το δείπνο ηχηρά ονόματα, ενώ γκρίνια φαίνεται ότι υπάρχει και από την πλευρά μελών του υπουργικού συμβουλίου και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής.

Στο δείπνο δεν προσκαλούνται οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός που προκάλεσε ήδη τη δημόσια αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ήδη, δημοσίως έχει τοποθετηθεί σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολιάζοντας πως: «ενημερώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι στις συναντήσεις και στο δείπνο των ελληνικών αρχών με τον Αμερικανό πρόεδρο Μ. Ομπάμα, από το πολιτικό κόσμο της Ελλάδος θα παρίστανται μόνο ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον Αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων. Στην Ελλάδα την πτώχευση την έφεραν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, επαφή με τον ξένο επίσημο θα έχουν μόνο αυτοί που με την συμπεριφορά τους, των τελευταίων δεκαετιών κατέστρεψαν την Ελλάδα».

Στο επίσημο δείπνο θα μετέχουν περίπου σαράντα μέλη της αμερικανικής αποστολής και της διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, από καμία πλευρά δεν θα μετέχουν επιχειρηματίες, ενώ στους 80, περίπου ανέρχονται οι Έλληνες αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός των δύο προέδρων, στο δείπνο θα μετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Κατά τους ίδιους αυστηρούς κανόνες του πρωτοκόλλου το παρών αναμένεται ότι θα δώσουν μόνο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Άμυνας Πάνος Καμμένος, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Έχουν προσκληθεί πρώην πρωθυπουργοί (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, Β. Θάνου) και οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος).

Επίσης αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβεις και πρυτάνεις.

Διαβάστε ΕΔΩ τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ