BOMBER

Απλή αναλογική και σενάρια πρόωρων εκλογών

Απλή αναλογική και σενάρια πρόωρων εκλογών

Απλή αναλογική και πρόωρες εκλογές: Η εξίσωση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη - Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, προς το τέλος της εβδομάδας, θα απευθυνθεί στους πολιτικούς αρχηγούς. 

Τα δυο αυτά καυτά ζητήματα, η αλλαγή της απλής αναλογικής τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις αυτόδιοικητικές, αλλά και η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας πυροδοτούν ήδη σενάρια πρόωρων εκλογών.

Μέχρι στιγμής πάντως οι αριθμοί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν βγαίνουν.

Το γεγονός ότι η Φώφη και ο Κυριάκος συναντήθηκαν κρυφά για το θέμα του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μου προξενεί καμία εντύπωση.

Αυτό που έμαθα εγώ είναι ότι οι δυο πλευρές δεν κατέληξαν πουθενά.

Δεν ήταν ένα ραντεβού για παζάρια, αλλά σίγουρα δεν βγήκε λευκός καπνός. Η Φώφη για άλλη μια φορά επανέλαβε στον Κυριάκο ότι ο νέος Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι δεξιός. Όμως απάντηση δεν έλαβε. Ο Κυριάκος από την πλευρά του της τόνισε πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα μαθηματικά πάντως είναι στο όριο, αφού αν πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι ενάντια στην ενισχυμένη αναλογική τότε έχουμε την ακόλουθη εξίσωση: 86 ο ΣΥΡΙΖΑ και 15 το ΚΚΕ = 101.

Όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων συγκεντρώνουν 199 κι όχι 200 βουλευτές.

Δηλαδή ο Κυριάκος θα πρέπει να βρει και «αποστάτες» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει λίγο με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αυτά ακριβώς τα μαθηματικά κάνουν ορισμένους να μιλούν ακόμα και για πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη τις οποίες βεβαίως θα προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει τρόπος να «μαγειρευτεί» η όλη διαδικασία;

Υπάρχει, ναι.

Με βάσει το άρθρο 54 του Συντάγματος η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Ομως, το άρθρο 54 πρόκειται επίσης να αναθεωρηθεί και σε αυτήν την περίπτωση η αναθεώρησή του απαιτεί 180 βουλευτές.

Επομένως αν 180 βουλευτές δηλαδή ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μειώσουν τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου από 200 σε 180 τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.

Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. να συμφωνήσουν πρώτα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια να αναθεωρήσουν το άρθρο 54 και μετά να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.

Σε αυτή την περίπτωση ξεπερνιέται η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ:101.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι δεν θα παίξει με το Σύνταγμα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Νέα σφοδρή κακοκαιρία – Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί

Καρέ – καρέ η δράση των ληστών των χρηματοκιβωτίων