BOMBER

Να μην γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι…

Να μην γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι…
ASSOCIATED PRESS

Οι «μεγάλες» δυνάμεις είναι προφανές ότι θεωρούν την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη.

Όχι όμως και τον Ερντογάν του οποίου η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τους προβληματίζει ιδιαίτερα. Θα επιθυμούσαν με κάθε τρόπο να τον βγάλουν από την μέση.

Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Αν είναι να μας χρησιμοποιήσουν ως δούρειο ίππο για να καθαρίσουν τον Ερντογάν υπάρχει ο κίνδυνος να παίξουμε – για άλλη μια φορά – το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, χωρίς να πάρουμε απολύτως τίποτα. Ή έστω να διασφαλίσουμε την πλήρη εδαφική μας κυριαρχία. Αναμφίβολα όσο ο Ερντογάν αγοράζει όπλα από όλους, είναι ο καλύτερος πελάτης τους και έχει το προβάδισμα των κινήσεων…

Η τουρκική προκλητικότητα οδηγεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Ντόναλντ Τραμπ. Στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», «κλείδωσε» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αμερικής στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο σε μία κρίσιμη περίοδο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Λονδίνο σε μία συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές όσο και για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκία και Λιβύης που φέρεται να οδηγεί σε οριοθέτηση μεταξύ των θαλασσίων ζωνών όσο και στην κατάθεση από την Τουρκία συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν και στους ξένους ηγέτες ότι δεν θα παίξει στο παιχνίδι των Τούρκων με την ερμηνεία των διεθνών συνθηκών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr