BOMBER

Ηλεκτρονικές Εκλογές Εκπαιδευτικών: Άγρια κόντρα, αλήθειες και ψέματα

Ηλεκτρονικές Εκλογές Εκπαιδευτικών: Άγρια κόντρα, αλήθειες και ψέματα
Intime News

Η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό, έναν αγώνα για το αυτονόητο

Η κόντρα μεταξύ συνδικαλιστών της εκπαίδευσης και υπουργείου Παιδείας έχει ανάψει για τα καλά. Θυμίζουμε ότι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην ιστορία ηλεκτρονικά και ημέρα Σάββατο εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό, έναν αγώνα για το αυτονόητο, που σπάει – θα μπορούσαν αρκετοί να ισχυριστούν - το απόστημα του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού της αεργίας, της καπηλείας των προνομίων, της αναξιοκρατίας, του ελέγχου επί δημοκρατικών διαδικασιών.

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές ήταν μία επιλογή του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε 170.000 εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία να ψηφίσουν.

Το υπουργείο δηλαδή επέλεξε να μην αναγκάσει τους γονείς να πάρουν άδεια εργάσιμη ημέρα (παραδοσιακά οι εκλογές γίνονταν μεσοβδόμαδα και χανόταν η σχολική ημέρα, ενώ οι ψηφοφόροι έπαιρναν ημέρα άδειας για να πάνε να ψηφίσουν), να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και το απόρρητο της διαδικασίας (μέχρι και το 2018 η συνήθης πρακτική ήταν οι υποψήφιοι να… καραδοκούν στα σχολεία και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους που οι ίδιοι συνήθως παρακινούσαν να πάνε να ψηφίσουν), να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (το ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» που χρησιμοποιήθηκε έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.)

Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές αποπειράθηκαν να μπλοκάρουν την ψηφοφορία με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές «αρχικά απαίτησαν αναβολή ψηφοφορίας και παράταση των διετών θητειών τους ακόμη και για ένα έτος».

Δεν έστειλαν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές, οδήγησαν σε παραίτηση μέλη των εφορευτικών, είτε εντός, είτε εκτός της νόμιμης προθεσμίας ξαφνικά και χωρίς να προκύπτει κάποιος σημαντικός λόγος ανωτέρας βίας.

Στη συνέχεια, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, συνδικαλιστές άρχισαν να «βομβαρδίζουν» εκπαιδευτικούς με τη γραμμή να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω e-mail, sms, viber, WhatsApp.

Όπως κατήγγειλαν αρκετοί εκπαιδευτικοί υπήρξαν και απειλές διαγραφές, ενώ κάποιοι υποψήφιοι έστελναν απειλητικά μηνύματα με ολόιδια διατύπωση. Προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις και τα επιχειρήματά τους.

Αυτό που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού είναι ότι ζήτησαν μετά το πέρας της διαδικασίας λίστα με όσους ψήφισαν! Με τι σκοπό; Να τους τιμωρήσουν;

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν με νόημα πώς όλα αυτά έγιναν υπό τον φόβο της απώλειας προνομίων. Κάποιοι έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών, ενώ σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.

Χάνουν το προνόμιο να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι η περίφημη απώλεια ελέγχου της διαδικασίας.

Κάποιοι πλέον έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος, αφού πλέον μπορεί ο καθένας να ψηφίσει απερίσπαστα μέσα σε ένα λεπτό από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συγκλονιστική φωτογραφία μέσα από τη ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας