BOMBER

Πούμπουρα, αυτά δε λέγονται ούτε για πλάκα…

Πούμπουρα, αυτά δε λέγονται ούτε για πλάκα…

Είσαι άνεργος; Δεν έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο; Δεν έχεις να προσφέρεις τα βασικά στα παιδιά σου; Κανένα πρόβλημα. Τράβα να δουλέψεις δωρεάν για να τριφτείς… Τάδε έφη κάποιος Πούμπουρας, ο οποίος δηλώνει ηθοποιός.

Το είδα και το ξαναείδα το βιντεάκι που ανέβασε στο ίντερνετ. Προφανώς και δεν είναι σοβαρά αυτά που είπε ο κάποιος κύριος Πούμπουρας. Και πολύ περισσότερο αυτά δεν λέγονται ούτε για πλάκα σε τόσο πονηρές εποχές που ζούμε.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος άλλο ήθελε να πει κι άλλο είπε. Ίσως κιόλας να μην κατάλαβε τι ακριβώς είπε γι’ αυτό και η εκ των υστέρων συγγνώμη που ζήτησε, δεν έχει καμία αξία. Τα έκανε θάλασσα λόγω αδυναμίας έκφρασης. Αυτό κατάλαβα εγώ. Ότι ο άνθρωπος δεν αποτύπωσε σωστά αυτό που είχε στο μυαλό του και κατέληξε να πει αυτή την μπούρδα-αστοχία περί δωρεάν εργασίας η οποία καλώς στηλιτεύθηκε.

Θα μπορούσε να παροτρύνει τους ανθρώπους που είναι εκτός αγοράς εργασίας να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να κυνηγήσουν μια εργασία. Θα μπορούσε να πει ότι «κανένας δεν θα σου δώσει λεφτά, δουλειά ή οτιδήποτε άλλο αν δεν το κυνηγήσεις από μόνος σου».

Κάτι τέτοιο θα το άκουγα, ΟΚ.

Όμως δεν είπε κάτι τέτοιο. Άνοιξε - θέλω να πιστεύω εν αγνοία του - ένα ζήτημα περί μη πληρωμής του χρόνου εργασίας.

Τζάμπα εργασία δεν υπάρχει κι αν δεν το ξέρει ο νεαρός, κάποιος πρέπει να του το πει.

Οι εργαζόμενοι δεν πουλάνε ούτε τον εαυτό τους, ούτε τη ζωή τους, ούτε την προσωπικότητά τους, ούτε την εργασιακή τους δύναμη.

Οι εργαζόμενοι νοικιάζουν την εργατική τους δύναμη για κάποιες ώρες. Ο εργαζόμενος όμως, δεν πληρώνεται την αξία της εργασίας του. Πληρώνεται για τον χρόνο που μίσθωσε την εργατική του δύναμη στο αφεντικό του.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα αυτός που προσφέρει δουλειά κι αυτός που ψάχνει για δουλειά. Ο εργαζόμενος σκέφτεται την αξία χρήσης του εμπορεύματος (σε τι με ωφελεί να το αγοράσω). Αντίθετα ο έμπορος ή ο επιχειρηματίας σκέφτεται την ανταλλακτική αξία του εμπορεύματος (πόσα θα κερδίσει από την πώλησή του). Νόμος της φύσης.

Κάπου τα μπέρδεψε ο Πούμπουρας.

Καλό θα ήταν να ασχολείται με τις δουλειές του και να μην δίνει συμβουλές γιατί αντί για Πούμπουρα θα τον πουν «μπάμπουρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.