BOMBER

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Λέτε να έσπασε ο πάγος;

Πούτιν - Μπάιντεν
AP

Μπορεί στα δικά μας, τα ελληνοτουρκικά να έσπασε ο πάγος μεταξύ Ερντογάν - Μητσοτάκη, αλλά δεν βλέπω να ισχύει το ίδιο για τις μεγάλες δυνάμεις.

Οι δυο ηγέτες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και απέφυγαν τις μεγάλες κουβέντες. Για να είμαι ακριβής φάνηκαν σα να πήγαν «τσουβαλιαστοί» στη συνάντηση, με το στανιό.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές μετά τις συνεντεύξεις Τύπου, ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή έδειξε πως είναι σε θέση να κάνουν πρόοδο στους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «θετικό» τόνο, αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί αν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς όπως σημείωσε ο Πούτιν δεν φαίνεται να παραχωρεί κανένα έδαφος στα βασικά ζητήματα των κυβερνοεπιθέσεων, της επιθετικότητας στην Ουκρανία ή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο στις συνομιλίες δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, αντίστοιχα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έναν εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο συνομιλητή και δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Συμπερασματικά η συνάντηση έγινε απλά για να γίνει και όχι ο πάγος δεν έσπασε... Ο Μπάιντεν ακολουθεί τη στρατηγική: έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου, ακόμα πιο κοντά...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.