BOMBER

Άνοιγμα Σχολείων: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Άνοιγμα Σχολείων: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η σχολική χρονιά με τον βραχνά της πανδημίας να αιωρείται πάνω από την σχολική κοινότητα και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ενδιαφέρεται μόνον να αποτρέψει το οποιοδήποτε κλείσιμο των σχολείων.

Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις ότι η βασική επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι η φετινή σχολική χρονιά να εξελιχθεί χωρίς τηλεκπαίδευση η οποία λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε πέρσι συνδέθηκε με την αποτυχία, έχοντας πολιτικό κόστος για το συγκεκριμένο υπουργείο.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων μόνο όταν νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών δίνει την εικόνα ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου, αλλά μόνο να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με οποιοδήποτε κόστος παρ’ ότι η πανδημία δεν έχει νικηθεί. Ήδη εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, που θεωρούν ότι με την επίμαχη απόφαση οι μαθητικές τάξεις και τα σχολεία θα μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί σε μια κοινωνία όπου έξι στους δέκα πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι; Σε μια κοινωνία εις την οποία τα αντίστοιχα ποσοστά στα παιδιά φτάνουν στο 90%, σε ό,τι αφορά στους μαθητές έως 15 ετών, και στο 80% για τους εφήβους έως 17 ετών;

«Όχι» δεν θα δικαιολογούνται απουσίες, απάντησε εξάλλου η κυρία Κεραμέως στο ερώτημα εάν θα δικαιολογούνται απουσίες όταν γονέας μάθει ότι υπήρξε κρούσμα και κρατήσει το παιδί του στο σπίτι την επομένη. «Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών... απόλυτη προτεραιότητα είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν», ομολογώντας ξεκάθαρα πως δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο. Το όλο σκεπτικό αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αφού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει από τις πρώτες εβδομάδες. Αν πρέπει να νοσήσουν οι μισοί μαθητές ενός τμήματος, προκειμένου να αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας του, θα είναι πολύ αργά για δάκρυα. Η διασπορά της νόσου θα λάβει διαστάσεις έξαρσης κρουσμάτων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το οικογενειακό περιβάλλον των νοσούντων μαθητών και τον κοινωνικό περίγυρο των οικογενειών τους.

Η δεύτερη παράμετρος του προβλήματος εντοπίζεται στη στάση των γονέων, που μόλις ενημερωθούν για τα πρώτα κρούσματα στο σχολείο των παιδιών τους πολύ δύσκολα θα τα στείλουν για μάθημα. Από το υπουργείο δεν διαφαίνεται καμία απολύτως διάθεση να συζητήσει και να αναδιαμορφώσει με τους εκπαιδευτικούς εκείνο το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη φετινή σχολική χρονιά. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλαδή…

Eνδεικτικό της εσφαλμένης στροφής που έχει πάρει το θέμα είναι και το γκάλοπ που διενεργεί το Newsbomb.gr εις το οποίο το το 80% των αναγνωστών δηλώνει αντίθετο με την «λογική» του υπουργείου Παιδείας.

Δείτε το γκάλοπ του Newsbomb.gr και ψηφίστε:

Σχολεία-Γκάλοπ: Συμφωνείτε με τo να μένουν ανοικτά τα τμήματα μέχρι να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων - Η Ελλάδα πενθεί τον σπουδαίο μουσουργό

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα

Η ΕΛΣΤΑΤ αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ