BOMBER

Και τι έγινε που έπεσαν τα social; Έχασε η Βενετιά βελόνι;

Και τι έγινε που έπεσαν τα social; Έχασε η Βενετιά βελόνι;

Το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι γιατί έπεσαν το facebook, το instagram, το whatsapp. To ερώτημα θα έπρεπε να ήταν «και τι έγινε που έπεσαν;» 

Κοινώς έχασε η Βενετιά βελόνι. Μήπως δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς όλα αυτά; Μήπως χωρίς αυτά η ζωή μας θα ήταν χειρότερη; Κι όλες οι προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν χωρίς προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλωσαν λάθος ή τους έλλειψε κάτι;

Εκτός από τους «επαγγελματίες» influencer που υποτίθεται ότι βγάζουν λεφτά από αυτή την ιστορία και βρέθηκαν χθες σε απόγνωση λόγω του μπλακ άουτ σε facebook, instagram, whatsapp, για τους υπόλοιπους από εμάς, ίσως και να ήταν μια καλή άσκηση ζωής!

Αρκετοί από εμάς «αναγκαστήκαμε» να πάρουμε τηλέφωνο με τον παλιό καλό κλασικό τρόπο. Κάποιοι μάλιστα πήγαμε στη βιβλιοθήκη να πιάσουμε κάποιο αραχνιασμένο βιβλίο να ξαναδιαβάσουμε... Τι πιο φυσιολογικό;

Ανοίξαμε την τηλεόραση και τα αναγνωρισμένα ειδησεογραφικά δίκτυα του ίντερνετ να διαβάσουμε τις ειδήσεις direct από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Διότι φίλοι μου τα social media δεν είναι ούτε media, ούτε social. Δεν έχουν καμία σχέση με την κλασική, ορθόδοξη έννοια της δημοσιογραφίας και βεβαίως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την έννοια της κοινωνικότητας ή ενδεχομένος της κοινωνικοποίησης.

Είναι ιδιωτικές εταιρείες στις πλατφόρμες των οποίων δεν παράγεται πρωτογενές δημοσιογραφικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύονται ελεύθερα οι απόψεις μας. Οι εταιρείες αυτές έχουν δικούς τους κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούμε και να προσαρμοζόμαστε. Συνεπώς για να είμαστε καθαροί δεν υπάρχει ούτε ελευθερία της σκέψης, ούτε του λόγου, ούτε τίποτα απ' όλα αυτά.

Δεν ξέρω αν είναι έμποροι ελεγχόμενης προπαγάνδας ή fake news ή οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα όμως είναι έμποροι και με τις δικές μας απόψεις - κριτικές - σχόλια, οι τύποι τζογάρουν σε χρηματιστήρια και έχουν δυσθεώρητα κέρδη. Είναι ένα καλά στημένο «εργοστάσιο μολυβιών» το οποίο προκαλεί εθισμό και ψευδαίσθηση σε μια virtual πραγματικότητα που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική ζωή.

Θα τολμούσα να πω: μακάρι να έμεναν πεσμένα, να ξαναγυρνούσαμε στους δρόμους, στην αληθινή ζωή...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Συγγενείς και φίλοι αναζητούν εκείνον που τράβηξε τη φωτογραφία από το νεκροτομείο

Καιρός: Πότε ξεκινούν και πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες – Σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου