BOMBER

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Θέλουμε F16 – Βιάζεται να πάρει όπλα ο σουλτάνος

Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν - Τζο Μπάιντεν
Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν - Τζο Μπάιντεν
AP Photo

Ο φίλος μας ο Ταγίπ πήρε τηλέφωνο τον Μπάιντεν να κλαφτεί για τις κυρώσεις που του έχει επιβάλλει οι ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία μετά την αγορά των S-400 από τους Ρώσους.

Ο τύπος δεν παίζεται τελικά. Χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να λύσει τα δικά του προβλήματα. Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία απομονώνεται οικονομικά από τη διεθνή κοινότητα, ο Ερντογάν έθεσε επί τάπητος το θέμα της επανεξέτασης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στον αμυντικό τομέα. Θα το γράψω λίγο ωμά: Στα παλιά του τα παπούτσια το δράμα των Ουκρανών. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αγοράσει και από τον Μπάιντεν για να τον καλμάρει και να αποκτήσει ξανά την εύνοια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Αμερικανό ομόλογο του πως έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Βιάζεται ο Ταγίπ διότι προφανώς ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Το τρομερό στην ιστορία δεν είναι η στάση του Ερντογάν, αλλά η ανακοίνωση των Αμερικανών. Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία ΕρντογάνΜπάιντεν, τονίζει ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία τους για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ενώ επισήμαναν τη στήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Ταγίπ Ερντογάν την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει τη διπλωματική επίλυση της κρίσης. Εδώ είναι που λέμε «γελάνε και τα τσιμέντα».