BOMBER

Οι κοριοί και οι κάλπες

Οι κοριοί και οι κάλπες
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023
Eurokinissi/Φωτογραφία αρχείου

Πολλοί αναρωτιούνται αν η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο των εκλογών και να τις φέρει ακόμα πιο κοντά…

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι κάλπες θα γίνουν την άνοιξη του 2023 παρά το γεγονός ότι το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο με τις υποκλοπές, τις λίστες και την «πατσιάδα».

Και το ερώτημα βεβαίως είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι την άνοιξη υπό την πίεση τέτοιων συνεχών αποκαλύψεων. Για να είμαστε πραγματιστές, αν δεν έρθουν απτές αποδείξεις επί των λιστών των παρακολουθούμενων, το θέμα σιγά-σιγά θα υποτιμηθεί, μην σας πω ότι θα γυρίσει υπέρ της κυβέρνησης και στο τέλος θα βγει κι από πάνω ισχυριζόμενη ότι δέχεται πόλεμο λάσπης και ψεύδους κ.λπ κλπ.

Αν όμως, με την πάροδο του χρόνου, παρουσιαστούν νέα ακλόνητα στοιχεία και ντοκουμέντα, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα γίνουν μη διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση. Μπορεί μια κυβέρνηση να αντέξει υπό το βάρος τόσο δυνατών σκανδάλων σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Προφανώς όχι. Το πόσο χρόνο θα πάρει για να μάθουμε αν είναι αληθή τα όσα γράφονται και λέγονται, είναι ένα ζήτημα. Αν δεν στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες σύντομα τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα… Σε κάθε περίπτωση, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σύντομα και να λάμψει η αλήθεια.

Δεν μπορεί να ακούγονται τόσο βαριές καταγγελίες και να είναι όλοι αθώοι. Επίσης δεν μπορεί να μην ισχύει τίποτα από αυτά και να είναι όλοι ένοχοι. Το βέβαιον είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν εμπνέει μια πολιτική κανονικότητα. Δείχνει ότι βαίνουμε σε ένα «αρρωστημένο» περιβάλλον. Άπαντες πρέπει να αναλάβουν το βάρος των θεσμικών τους ευθυνών και να ξεδιαλύνουν την κατάσταση. Να πάμε στις κάλπες με καθαρό μυαλό και όχι εν μέσω σύγχυσης και εικασιών. Μπορούμε να πάμε στις κάλπες με το ερώτημα: «βρε μήπως οι μισοί παρακολουθούσαν τους άλλους μισούς;». Δεν το λες και φυσιολογικό…