BOMBER

Blue Horizon: Έξι ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Blue Horizon: Έξι ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Παρά το γεγονός ότι τον τελικό λόγο για την διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν οι ανακριτικές αρχές και η δικαιοσύνη οι εικόνες από το βίντεο του τραγικού  περιστατικού στο λιμάνι του Πειραιά εξηγούν τι ακριβώς συνέβη πάνω στον καταπέλτη και είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν.

Όπως φαίνεται τα λάθη του πληρώματος είναι εγκληματικά και τα βασικά σημεία που δείχνουν δολοφονία έχουν ως εξής:

  1. Ακόμα κι αν ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης ανέβηκε στον καταπέλτη καθυστερημένα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η κίνηση του άνδρα του πληρώματος να τον σπρώξει ή να τον απωθήσει. Σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να κάνει το ακριβώς αντίθετο, να τον τραβήξει εντός του καταστρώματος εξασφαλίζοντας την σωματική ακεραιότητα του 36χρονου. Ο ύπαρχος άρχισε να σπρώχνει τον νεαρό, χωρίς να έχει κανένα σχετικό δικαίωμα (αυτό λέγεται αυτοδικία), ενώ θα έπρεπε να ζητήσει την συνδρομή των λιμενικών αρχών οι οποίοι δεν φαίνονται στο σημείο.

Ο ύπαρχος (το άτομο που σπρώχνει τον Αντώνη) δεν ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου τον πλοίαρχο ως όφειλε για την απόπειρα επιβίβασης του 36χρονου, επιχειρώντας να τον απωθήσει προς την αποβάθρα, συνεκτιμώντας ή αδιαφορώντας ότι ήδη ο καπετάνιος άρχισε ήδη την διαδικασία αναχώρησης.

  1. Η δικαιολογία που διακινείται ότι δεν είχε εισιτήριο δεν έχει καμία απολύτως βάση (ενώ δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την ανθρωποκτονία) αφού έκδοση εισιτηρίων μπορεί να γίνει και εντός του πλοίου. Αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο άτυχος 36χρονος είχε εισιτήριο.
  2. Μετά την πτώση του Αντώνη Καρυώτη στη θάλασσα ο καπετάνιος ή κάποιος από τους αξιωματικούς του πλοίου κατά τρόπο ανεξήγητο δεν έδωσε εντολή να σταματήσει το πλοίο και να περισυλλέξουν τον 36χρονο κάτι που επίσης επιβάλλεται από τους κανόνες ναυσιπλοΐας.
  3. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν τα μέλη του πληρώματος μετά την πτώση ανθρώπου στην θάλασσα ήταν να σταματήσουν τις προπέλες για να μειωθούν τα κύματα, κάτι που επίσης δεν έγινε. Αντίθετα το πλοίο συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο του με τις μηχανές στο φουλ σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα. Ο καπετάνιος δεν είδε ή αδιαφόρησε για την εικόνα από τις κάμερες που καλύπτουν τον καταπέλτη του πλοίου, ώστε να δει ότι στην άκρη του ήταν ο 36χρονος που επιχειρούσε να μπει στο πλοίο. Ο ύπαρχος που όμως είναι απολύτως σαφές ότι βλέπει τον 36χρονο να πέφτει στην θάλασσα, δεν αποφασίζεται σε συνεννόηση με τον καπετάνιο να σταματήσουν το πλοίο.
  4. Στο βίντεο δεν φαίνεται να υπάρχουν κοντά στο περιστατικό άνδρες του λιμενικού παρά το γεγονός ότι υποχρεωτικά πρέπει να παρίστανται μέχρι το πλοίο να σηκώσει πλήρως τον καταπέλτη και να αποπλεύσει από τον προβλήτα.
  5. Ο καπετάνιος του πλοίου ξεκινάει τον απόπλου παρά το γεγονός ότι δεν έχει σηκωθεί ο καταπέλτης και παρά το γεγονός ότι πάνω στον καταπέλτη βρίσκονται τουλάχιστον τρία άτομα: ο άτυχος Αντώνης και δύο μέλη του πληρώματος

Από τα παραπάνω πέντε σημεία καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποιο ατυχές περιστατικό, αλλά για σωρεία λαθών που αγγίζουν τα όρια κακουργήματος και οι ευθύνες είναι τεράστιες.